«Σήμα» Γέλεν για αύξηση επιτοκίων από τη Fed τον Δεκέμβριο

yellen2

 

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ Federal Reserve θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια «σχετικά σύντομα», εάν τα οικονομικά στοιχεία συνεχίσουν να δείχνουν προς μια βελτίωση της αγοράς εργασίας και μια αύξηση του πληθωρισμού, αναφέρει στην κατάθεσή της προς την Επιτροπή Οικονομικών του Κογκρέσου η διοικητής της Fed Τζάνετ Γέλεν,  σε μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει σε αύξηση τον Δεκέμβριο.  

Η Γέλεν δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της Fed στη συνεδρίαση τους νωρίτερα τον Νοέμβριο έκριναν ότι ενισχύεται η επιχειρηματολογία υπέρ μιας αύξησης των επιτοκίων. «Μια τέτοια αύξηση θα μπορούσε να είναι κατάλληλη σχετικά σύντομα», δήλωσε η Γέλεν, σύμφωνα με το κείμενο ομιλίας της, στα πρώτα δημόσια σχόλιά της μετά την εκλογή του ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ. Η Γέλεν αναμένεται να εκφωνήσει την ομιλία της σε επιτροπή του Κογκρέσου στις 17:00 ώρα Ελλάδας.

Η κεντρική τραπεζίτης δήλωσε ότι η τρέχουσα επιτοκιακή πολιτική τονώνει την οικονομική ανάπτυξη, αλλά η οικονομία έχει ακόμα «κάποιο περιθώριο βελτίωσης».

SHARE