Σάλλας: Χρειάζεται συμπαράσταση και στήριξη όλου του πολιτικού κόσμου για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ηράκλειο, με θέμα η Ανάπτυξη της Περιφέρειας της Κρήτης, με πρωτοβουλία του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, ο κ. Μιχάλης Σάλλας  υπογράμμισε στην ομιλία του την ανάγκη ενός σχεδίου ανάπτυξης, δημιουργίας πλούτου και θέσεων απασχόλησης για τη χώρα στο πλαίσιο μιας δυναμικής συζήτησης που θα ενσωματώνει τη γνώση και τις ανάγκες της νέας εποχής.

«Οι συζητήσεις δεν φθάνει να περιορίζονται στους δείκτες ή σε κάποια ιδιωτικοποίηση» δήλωσε ο κ. Σάλλας, προσθέτοντας ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή βοήθεια και υποστήριξη πάνω σε σχεδιασμένες πολιτικές π.χ. για τον αγροτικό τομέα, τη μεταποίηση τροφίμων, την εξαγωγική πολιτική, την περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών Τουρισμού, των υποδομών, την αξιοπιστία της ελληνικής αγοράς χρήματος, την σύζευξη παιδείας και παραγωγής κ.λπ.

Η δημιουργία ενός νέου σχεδιασμού εξόδου από την κρίση θα πρέπει να έχει ως άμεσο στόχο τη δημιουργία εμπιστοσύνης σε ότι αφορά το μέλλον της χώρας και ασφαλώς της οικονομικής της προοπτικής. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται, σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον, την συμπαράσταση και την στήριξη όλου του πολιτικού κόσμου, τόνισε ο κ. Σάλλας.

«Φανταστείτε μια οικονομική και κοινωνική πλατφόρμα με ανοιχτά όλα τα μεγάλα θέματα: Ανταγωνισμό και Ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, Δημοσιονομική Πολιτική και Διοίκηση, Τραπεζικό Ισοζύγιο και Κόκκινα Δάνεια κ.λπ. Όλα απαιτούν αντιμετώπιση και μακρόπνοο σχεδιασμό. Απαιτούν επεξεργασία, συμφωνία και τελικώς διατύπωση προτάσεων» είπε, επισημαίνοντας την ανάγκη αξιοποίησης ανθρώπων με την κατάλληλη τεχνογνωσία, ειδικούς αλλά και επαγγελματικές οργανώσεις, που μπορούν να δώσουν ουσιαστικές και ευέλικτες λύσεις στα προβλήματα.

Πιστεύω στις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και της Κρήτης δήλωσε ο κ. Μιχάλης Σάλλας, τονίζοντας ότι η επένδυση στη Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα αποτελεί το απότοκο μιας συνολικής εκτίμησης για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη χώρα.

Ο ρόλος της Κρήτης

Στην ομιλία του υπογράμμισε το υψηλό μορφωτικό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα και στην Κρήτη. Ειδικά για το νησί, αναφέρθηκε στη σημασία προώθησης των υποδομών και των δημόσιων επενδύσεων, ώστε οι συνθήκες προσφοράς που θα δημιουργηθούν να στηρίζονται σε ένα σύγχρονο και αναβαθμισμένο οικονομικό περιβάλλον.

Όπως είπε τα έργα αυτά είναι απαραίτητα για την περαιτέρω ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, του τουρισμού, των εξαγωγών κλπ. Επισήμανε ότι η Κρήτη κυριαρχεί στην αγροτική οικονομία και στον τουρισμό- είναι ο πρώτος και μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός της χώρα-, ότι έχει σημαντικές εξαγωγικές επιδόσεις με το ισοζύγιο αγαθών να κλείνει το 2016 με πλεόνασμα 122 εκατ. ευρώ -εξαγωγές 532 εκατ. ευρώ, εισαγωγές 410 εκατ. ευρώ.

Στόχος για το μέλλον πρέπει να είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου και η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονται οι ανάλογες υποδομές. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και στα μεγάλα έργα που χρονίζουν και πρέπει να ολοκληρωθούν όπως η αναβάθμιση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι, ο Βόρειος Οδικός Άξονας, ο οποίος συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που συνεργάζεται με την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, κλπ.

Tέλος, ξεχωριστή αναφορά ο κ. Σάλλας έκανε στον τομέα της Ενέργειας, στους διαγωνισμούς που ξεκινούν για την έρευνα και την παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή Νότια και Δυτικά της Κρήτης, τις νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις κ.λπ.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μιχάλης Σάλλας εξέφρασε την πεποίθηση πως η Κρήτη και η Οικονομία της βρίσκονται σε μια φάση που προδιαγράφει ένα δυναμικό μέλλον.

SHARE