ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε δύο φάσεις η συμφωνία – Το Φθινόπωρο λύση για το χρέος – Διαφωνούν οι εταίροι για το διπλό ΦΠΑ

tsipras vouli2Περισσότερο από πέντε ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνεδρίαση μετείχε ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κορωνάκης και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Καλύβης.

Παρών ήταν και ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε μια επί της ουσίας ενημέρωση και συζήτηση για την πορεία της διαπραγμάτευσης και για το κοινοβουλευτικό έργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείο, στο πλαίσιο της ενημέρωσης αυτής διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι η συμφωνία θα προχωρήσει σε δύο φάσεις: Μια η τρέχουσα φάση, που μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε συμφωνία για την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης, και μια σε ένα δεύτερο στάδιο που θα ξεκινήσει αμέσως μετά, δηλαδή μέσα στον Ιούνιο και θα έχει καταλήξει ως το φθινόπωρο, και θα πρέπει να περιλαμβάνει και συμφωνία για το χρέος.

Επίσης, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει μια νέα φόρμουλα, καθώς οι εταίροι διαφωνούν με το διπλό ΦΠΑ (15% και 18%).

Πάντως, όπως τονίστηκε, οι κόκκινες γραμμές παραμένουν και σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση επιμένει να αρνείται τις ομαδικές απολύσεις, διεκδικεί την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.

Επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την ενημέρωση που έγινε στο προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τους όρους των αποκρατικοποιήσεων στα γνωστά πεδία.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ:

Με την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα συνεδριάζει, αυτή την ώρα το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισήμως αντικείμενο της συνεδρίασης ο νομοθετικός προγραμματισμός και όλα τα τρέχοντα ζητήματα, ωστόσο στο επίκεντρο θα βρεθούν οι αντιδράσεις που έχουν εκφράσει βουλευτές του κόμματος για την επικείμενη συμφωνία με τους δανειστές.

Στην συνεδρίαση συμμετέχει ο Γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας αρμόδιος για θέματα οικονομικής πολιτικής Αλέκος Καλύβης.

SHARE