ΣΥΡΙΖΑ – Κ.Ε: ΜΙΛΑΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ – ΔΥΟ ΔΡΟΜΟΥΣ ΕΧΕΙ… Η ΖΩΗ

 

Μπαράζ δηλώσεων κατά της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν στις “εριστερές” συνιστώσες. Στη σημερινή, κυριακάτικη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να τοποθετηθούν στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, όπως ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Η Αριστερή Πλατφόρμα δεν αποκλείεται να καταθέσει σήμερα κείμενο στο οποίο θα τονίζεται πως η όποια συμφωνία θα πρέπει να είναι συμβατή με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και να μην προσβάλλει την Αριστερά. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε από το Mega, δεν αποκλείεται  το κείμενο αυτό να συντάχθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση των κυρίων Λαφαζάνη, Στρατούλη, Λεουτσάκου και Νταβανέλου, οι οποίοι είχαν συνεργασία μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

 

Ο Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, είπε πως ήταν λάθος η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου αλλά υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει η επιλογή της ρήξης καθώς αυτή θα οδηγήσει σε εθνική τραγωδία.

“Ειμαστε εγκλωβισμένοι σε μια συμφωνια με επαχθείς ορους. Παλεύουμε να ειναι οσο το δυνατον λιγότερο επώδυνη. Θα  μπορουσε να ενισχυθει αυτη η συμφωνια με ενα δημοψήφισμα”.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον ΣΚΑΪ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ως «χίμαιρα ή ουτοπία» κάποιους στόχους που είχε θέσει το κόμμα. Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε επαχθή σημεία της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.

«Εγώ είχα πει ότι τα άρθρα του μνημονίου δεν σκίζονται με ένα άρθρο και ένα νόμο» είπε,  σημειώνοντας ότι η συμφωνία θα έχει μέτρα και ρυθμίσεις για τους μισθούς και τις συντάξεις.

 

Ο Θ.ΠΕΤΡΑΚΟΣ

Από την πλευρά του ο βουλευτής του κόμματος Θανάσης Πετράκος ζήτησε να ενημερωθεί ο λαός για όλες τις εναλλακτικές λύσεις και πρόσθεσε: “Για μας δεν είναι ούτε πάση θυσία στο ευρώ, ούτε στη συμφωνία. Δεν είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ”. “Να μην λεμε οτι όλα είναι καλά. Για μας δεν είναι  ουτε πάση θυσία στο ευρω ούτε στη συμφωνία. Ο Τσίπρας δίνει μάχη με τα συμφέροντα και πρέπει να ετοιμαστούμε για πόλεμο. Αυτη η κυβέρνηση μπορει να υπογράψει μόνο συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμά της”, είπε ο κ. Πετράκος.  Ο βουλευτής Μεσσηνίας τους ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε οτι η 20η φλεβαρη ηταν μεγάλο λάθος και σημείωσε πως δεν είναι καταστροφή η ρήξη και η έξοδος απο το ευρω.

 

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΛΙΟΣ

Επικριτικός κατά του Γ. Βαρουφάκη ήταν ο Γιάννης Μηλιός ο οποίος είπε: “Κάποιοι είπαν ότι δόθηκαν προφορικές υποσχέσεις για εξασφάλιση ρευστότητας. Αυτά που δεν συμβαίνουν ούτε στα καφενεία”.

Ο πρώην υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γίαννης Μηλιός τόνισε ότι το non paper του Μεγάρου Μαξίμου σε ό,τι αφορά στη ρευστότητα ήταν πάρα πολύ σωστό. Ο κ. Μηλιός αναφερόμενος στην κριτική που ασκεί ο ίδιος ξεκαθάρισε οτι δεν το κάνει από προσωπική πικρία υπογράμμιζοντας: “Καποιοι ειπαν οτι δόθηκαν προφορικές υποσχέσεις για εξασφάλιση ρευστότητας που δεν συμβαινουν ούτε στα καφενεία και γράφτηκαν διαφορα σχετικά με μενα οτι η κριτική που ασκήσαμε προερχόταν απο πικρία και δεχτήκαμε χυδαίες επιθέσεις μέσω του Τυπου. Πάντα χρειάζεται μια νέα Αυριανή και ένας νεος Αυριανισμός αλλά όχι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ”.

Ο κ. Μηλιός, τέλος εκτίμησε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και πρότεινε την αθέτηση πληρωμών στο πλαίσιο της ζώνης του ευρώ, σε περιπτωση που ασκηθούν πιέσεις: “Οποιαδήποτε διαπραγματευση είναι σύγκρουση και ο αντίπαλος πρεπει να φοβάται. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Δεν πρέπει να υπογράψουμε μια συμφωνία που να μην είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας και τις δεσμεύσεις μας και δεν πρέπει να πληρώσουμε αν δεν εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση. Η καθυστέρηση δεν ειναι πιστωτικό γεγονός απεναντι σε θεσμικούς δανειστές. Προτείνω την αθέτηση πληρωμών στο πλαισιο της ζώνης του ευρω, αν πιεστούμε, γιατι εκτιμώ οτι η αλλαγή νομίσματος σε μια μικρη χωρα σαν την Ελλαδα θα προκαλούσε σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών”.

 

ΟΧΙ ΑΠΟ 10 ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Στην κοινή τους δήλωση, τα μέλη που πρόσκεινται στην Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδος, τονίζουν ότι το τελευταίο διάστημα «γίνεται συστηματική προσπάθεια ώστε να περάσει μια συμφωνία, μνημονιακής κοπής με νέα οδυνηρά μέτρα, η οποία θα παρουσιαστεί σαν αναγκαία, περίπου σαν νίκη της κυβέρνησης απέναντι σε δύσκολους αντιπάλους».

Στη δήλωση που κατέθεσαν αναφέρουν ότι «το εντυπωσιακό είναι ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική -ακόμα και αν την θεωρήσουμε αναγκαστική μέσα από την πίεση των τροϊκανών- δεν έχει θίξει διόλου το δίκτυο της εσωτερικής διαπλοκής, καθώς ρίχνει γέφυρες προς τον συστημικό οικονομικό και πολιτικό κόσμο, διακρίνεται για τα πολιτικά ανοίγματα σε χώρους που υπηρέτησαν τα μνημόνια». Αυτή η επιλογή, προσθέτουν «δεν καθορίζεται από έναν αδήριτο συσχετισμό δυνάμεων αλλά έρχεται σαν αναγκαίο εξάρτημα μιας επί της ουσίας κεντροαριστερής προσαρμογής».

Σύμφωνα με την δήλωση, «κυοφορούνται σημαντικές πολιτικές εξελίξεις» και «βρισκόμαστε σε σημείο καμπής όπου προετοιμάζονται οι όροι για την κεντροαριστερή ανασύσταση τόσο ιδεολογικά – αξιακά όσο και πολιτικά, καθώς όλοι οι χρεοκοπημένοι, πολυχρησιμοποιημένοι φορείς του μνημονίου επανέρχονται και πλασάρονται στο προσκήνιο, πλάι στους νεόκοπους του Ποταμιού και άλλων».

Η λογική των «κόκκινων γραμμών» δεν είναι σωστή αλλά αμυντική, εκτιμούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διακηρύσσουν ότι «η πιο βαθιά κόκκινη γραμμή είναι μια Αριστερά που δεν θα είναι κεντροαριστερά».

SHARE