Επίθεση στην κυβέρνηση για τον ΕΝΦΙΑ από ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ

[UPD] Για ασάφεια σχετικά με την ακριβή μείωση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ,υποστηρίζοντας ότι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να εισπράξει μεταξύ 3,5 και 4 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η νέα ρύθμιση των έξι δόσεων αλλά και οι αγωνιώδες προσπάθειες της κυβέρνησης να αλλάξει τη ατζέντα από τη φορολογική βαρβαρότητα του ΕΝΦΙΑ, τελικώς δεν πείθουν τους πολίτες.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ «οι πολίτες αντιλαμβάνονται πλέον ότι θα κληθούν να “πληρώσουν το μάρμαρο” από τα εκκαθαριστικά του , τα οποία, παρά τις εξαγγελίες, δεν είναι σαφές ακόμη πόσο θα μειωθούν».

Επίσης στην ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι η συνολική φορολογική επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ, παρά την αρχική πρόβλεψη για 3,2 δισ., ξεπερνούν κατά εκατοντάδες εκατομμύρια την αρχική πρόβλεψη και είναι μεταξύ 3,5 και 4 δισ.!

Ως εκ τούτου ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει σήμερα το συνολικό άθροισμα των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ καθώς και την κατανομή τους ανά νομό. Σημειώνει ακόμη ότι «κάθε ημέρα καθυστέρησης δημοσιοποίησης των στοιχείων, επιβαρύνει την κυβέρνηση επιπρόσθετα, γιατί, αφού έκανε το έγκλημα, τώρα προσπαθεί να αποκρύψει τα τεκμήρια του».

ΚΚΕ: Ο ΕΝΦΙΑ παραμένει «άθικτος»

Ως «δόλωμα» προκειμένου η κυβέρνηση να αποσπάσει τη λαϊκή ανοχή, χαρακτηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας τη συζήτηση για φοροελαφρύνσεις, προσθέτοντας ότι ο ΕΝΦΙΑ παραμένει «άθικτος».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ ο «τόσο οι δήθεν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, που τελικά παρέμεινε στην ουσία άθικτος, όσο και η συζήτηση για τις «φοροελαφρύνσεις, αποτελούν το δόλωμα για να αποσπάσει η κυβέρνηση τη λαϊκή ανοχή σε μια πολιτική, που φέρνει νέα αντιλαϊκά «ισοδύναμα» και ανατροπές στο εισόδημα, τις συντάξεις, τις εργασιακές σχέσεις».

Παράλληλα στην ανακοίνωση του κόμματος, υποστηρίζεται ότι το κεφάλαιο θα είναι ο μοναδικός κερδισμένος από τις όποιες διεκδικήσεις της κυβέρνησης στις συναντήσεις με την τρόικα και από την πολιτική ισοπέδωσης των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων που αποτελεί το προαπαιτούμενο της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για τις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ

«Οι κυοφορούμενες αλλαγές του ΕΝΦΙΑ δεν αίρουν τις αδικίες» επισημαίνει μεταξύ άλλων η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της για τις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αγίου Κωνσταντίνου:

«Οι κυοφορούμενες διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ δεν αίρουν τις στρεβλώσεις και τις αδικίες που επιφέρει ο συγκεκριμένος φόρος.

Απαιτούνται ριζικές αλλαγές, που θα ενσωματώνουν, σε κάθε περίπτωση, μια προοδευτική κλίμακα στη φορολόγηση για το σύνολο των ακινήτων και όχι καθενός χωριστά και θα προβλέπουν αφορολόγητο».

ΑΝΕΛ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ Τ. ΚΟΥΙΚ

Ο Εκπρόσωπος των Aνεξλαρτητων Ελλήνων, Βουλευτής Επικρατείας Τέρενς Κουίκ έκανε την εξής δήλωση για τη σημερινή συγκυβερνητική σύσκεψη και τον ΕΝΦΙΑ:

«Ο απόλυτος εμπαιγμός η σύσκεψη κορυφής της… «κεντροδεξιάς» συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, με το δήθεν ανακάτεμα της τράπουλας για τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που υποχρεούνται να πληρώσουν οι Έλληνες, όταν ο στόχος των 3,2 δις ευρώ παραμένει αναλλοίωτος, με 2,5 εκατομμύρια πολίτες να αδυνατούν πλέον να φοροδοτήσουν, μεγαλώνοντας τη μαύρη τρύπα των αναγκαστικών οφειλών τους προς το δημόσιο, με υπαίτια την εφιαλτική μνημονιακή οικονομική πολιτική».

SHARE