ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ: Σε καλό δρόμο η συνεργασία – Ένα (μεγάλο) “αγκάθι”

tsipraskouvelis

Για τον προσεχή Σεπτέμβριο ανανέωσαν το ραντεβού τους οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, που είχαν χθες την πρώτη διερευνητική επαφή τους για την συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου εξουσίας.

Οι Δημήτρης Βίτσας, Κώστας Πουλάκης και Χρήστος Στάικος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Στέφανος Μανίκας και Δημήτρης Αναγνωστάκης εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ έβαλαν κάτω τις 12 προγραμματικές θέσεις που είχε θέσει στην επιστολή του ο Φώτης Κουβέλης και τις 9 προτάσεις που είχε εκθέσει στη δική του επιστολή ο Αλέξης Τσίπρας και επιχείρησαν να βρουν συγκλίσεις και ασυμφωνίες.

Το «αγκάθι»

Το μείζον θέμα στο οποίο προς το παρόν δεν προκύπτει σύγκλιση μεταξύ Κουμουνδούρου και Αγίου Κωνσταντίνου είναι το θέμα των εκλογών: ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας επισήμανε πως για τονΣΥΡΙΖΑ, «το βασικό ζήτημα, το κυρίαρχο ζήτημα είναι να σταματήσει αυτή η πολιτική της μνημονιακής κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και να προχωρήσουμε με δημοκρατικό δρόμο, και αυτό το πράγμα σημαίνει όσο το δυνατόν ταχύτερα και με όλους τους τρόπους, προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία».

Αυτή η θέση, όμως, βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά από τη θέση της ΔΗΜΑΡ, η οποία προς το παρόν ζητεί «αλλαγή πολιτικής» και προειδοποιεί την κυβέρνηση πως αν δεν γίνει αυτό, θα συμβάλει και η ίδια με την στάση της στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας για την διεξαγωγή εκλογών.

Μ’ άλλα λόγια, η ΔΗΜΑΡ στη συνάντηση αυτή δεν δέχθηκε να τεθεί ως προαπαιτούμενο η στάση που θα τηρήσει ο Φώτης Κουβέλης και οι βουλευτές του στην προεδρική εκλογή, καθώς ο γραμματέας της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ξεκαθάρισε ότι «δεν τέθηκαν προαπαιτούμενα για την έναρξη του διαλόγου».

Προσώρας, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ θα αποφύγουν πρόωρες και ανώριμες συνεννοήσεις κορυφής και θα βρεθούν στο… πεζοδρόμιο: ήδη χθες συμφωνήθηκε πως μία καλή αρχή για το «πλησίασμα» των δύο κομμάτων είναι η κοινή τους δράση σε μία σειρά θεμάτων, όπως οι αιγιαλοί, το Ασφαλιστικό, οι περικοπές συντάξεων και τα υπόλοιπα «μνημονιακά» μέτρα που δρομολογούνται.

ΧΘΕΣ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ: ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ ψήνουν συνεργασία

SHARE