ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ: Σε μία εβδομάδα νέα μέτρα κατά της Ρωσίας – Τράπεζες και Ενέργεια “χτυπά” η Ε.Ε

 

UPD: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να λάβει περαιτέρω μέτρα υπό το φως της κλιμάκωσης στην Ουκρανία», δήλωσε ο   Χέρμαν βαν Ρομπάι μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η υπεύθυνη για την προετοιμασία ενός νέου γύρου κυρώσεων «έκτακτης ανάγκης», όπως ανέφερε ο βαν Ρομπάι. Οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν «ενός μιας εβδομάδας» και θα ληφθεί η απόφαση «σύμφωνα με την εξέλιξη της κατάστασης», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Ο καθένας αναγνωρίζει την ανάγκη να δράσουμε γρήγορα», δήλωσε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι. «Υπάρχει μια ισχυρή αποφασιστικότητα για να επιβάλει κάθε δυνατή πίεση προς τη Ρωσία ώστε να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρεθεί μια πολιτική λύση» συμπλήρωσε. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των 28 θα αρχίσουν τη Δευτέρα, «έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι μέσα σε μια εβδομάδα» είπε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Αυτές οι οικονομικές κυρώσεις «έχουν ορατό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε στις 29 Ιουλίου να εμποδίσει την πρόσβαση της Ρωσίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές αλλά και να επιβάλει μέτρα για τις πωλήσεις όπλων, τις ευαίσθητες τεχνολογίες στον τομέα της ενέργειας και στα προϊόντα διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής.

Μέρκελ: Νέες κυρώσεις εάν δεν υπάρξει αλλαγή στην υφιστάμενη κατάσταση στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει εντός της εβδομάδας για τις νέες κυρώσεις που θα επιβάλει κατά της Ρωσίας δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως είπε η γερμανίδα καγκελάριος σε δημοσιογράφους η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας εάν δεν υπάρξει αλλαγή στην υφιστάμενη κατάσταση στην Ουκρανία ή αν η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα χειροτερέψει.

Τόνισε ακόμη ότι οι οικονομικές κυρώσεις θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τους τομείς της χρηματοδότησης και της ενέργειας, όπως συμβαίνει ήδη από τα τέλη Ιουλίου.

Ο Λευκός Οίκος χαιρετίζει την ευρωπαϊκή στάση

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε την προθυμία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

«Χαιρετίζουμε τη σημερινή συναίνεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προετοιμάσει περαιτέρω κυρώσεις για εξέταση τις επόμενες ημέρες, γεγονός που αποδεικνύει την ισχυρή υποστήριξη ως προς την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για ζητήματα Εθνικής Ασφάλειας, Κάιτλιν Χάιντεν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προετοιμασία περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπλήρωσε η ίδια.

 

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

 

Σήμερα η Σύνοδος  Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουκρανία, με πολλές χώρες αλλά και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο να ζητούν πρόσθετα μέτρα κατά της Ρωσίας.

Ο  εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ προειδοποίησε  επίσης για νέες κυρώσεις

 

«Αναμένουμε από τη Ρωσία εξηγήσεις μετά τις πολλαπλές αναφορές περί παράνομων διελεύσεων (ρωσικών δυνάμεων) από τα ουκρανικά σύνορα, που καταλήγουν να συνιστούν μια στρατιωτική επέμβαση», είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο Ζάιμπερτ επανέλαβε τις δηλώσεις της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο επιθυμεί να δοθεί «μια διπλωματική λύση» στην κρίση, ενώ αναφέρθηκε στην επιβολή «νέων κυρώσεων» από την ΕΕ στη Ρωσία.

 

Μπαρόζο: Θα στοιχίσει ακριβά νέα αποσταθεροποίηση

Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο Πούτιν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε νέα αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας θα «στοιχίσει ακριβά» στη χώρα του.

Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε λόγο για μια «πολύ ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων» μεταξύ των δύο ηγετών. Ο πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε στον Πούτιν τη «βαθιά ανησυχία τους» για τις πληροφορίες ότι ρωσικά στρατεύματα εμπλέκονται σε μάχες στην Ουκρανία και τόνισε ότι «καταδικάζει σθεναρά» τις επιχειρήσεις «ρωσικών στρατιωτικών μονάδων στο ουκρανικό έδαφος».

Ο Μπαρόζο κάλεσε επίσης τον Πούτιν να «αντιστρέψει την πορεία» των πραγμάτων επισημαίνοντας του ότι «είναι δύσκολο να συνεχίζουμε να συνηγορούμε υπέρ μιας συνεργασίας όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την παρούσα κλιμάκωση».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη αναφέρει με σαφήνεια ότι κάθε νέα αποσταθεροποίηση στην Ουκρανία και την περιοχή θα έχει αυξημένο κόστος», προειδοποίησε.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε εξάλλου ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται «είναι εντελώς αντίθετη με τις προσπάθειες που καταβάλει η ΕΕ ώστε να βρεθούν διπλωματικές λύσεις» στην κρίση, κυρίως όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ Βρυξελλών και Ουκρανίας και τη συνέχιση της συνεργασίας της Ρωσίας με την Ουκρανία στον ενεργειακό τομέα.

 

– Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία «δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα» ώστε να μεταβληθεί η στάση της Μόσχας στην ανατολική Ουκρανία και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβάλει νέες.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους χαρακτήρισε την παρουσία της Μόσχας στην Ουκρανία «εξαιρετικά ανησυχητική», υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στην ανάγκη να φύγουμε από την ένταση στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία και υπέρ μιας λύσης “η οποία να είναι σύμφωνη και με τη διεθνή νομιμότητα αλλά και με τις απαιτήσεις και τις αγωνίες των πολιτών της Ουκρανίας” αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος συμμετέχει στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, το οποίο διεξάγεται στο Μιλάνο.

Σε δήλωσή του, ο κ. Βενιζέλος, μεταξύ των άλλων υπογράμμισε ότι «είναι μία από τις περιόδους, αυτή που ζούμε, γεμάτη από προβλήματα και στην Ανατολική και στη Νότια Γειτονία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα, το θέμα είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο εδώ, να αποφύγουμε την κλιμάκωση για μια ακόμη φορά στην Ουκρανία, να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις μιας πολιτικής και θεσμικής λύσης που να δίνει μία απάντηση σε όλες τις περιφέρειες, σε όλες τις εθνοτικές ομάδες, σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες, σε όλους τους πολίτες της Ουκρανίας, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό να φύγουμε από την ένταση στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία. Kαι πρέπει να βρεθεί μία λύση, η οποία να είναι σύμφωνη και με τη διεθνή νομιμότητα αλλά και με τις απαιτήσεις και τις αγωνίες των πολιτών της Ουκρανίας».

 

Τι υποστηρίζει ο Πούτιν για τη συνάντηση με τον Ποροσένκο

 

Συμφωνία για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία  μέσω του σιδηροδρόμου είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν όπως δήλωσε ο ίδιος, ενώ χαρακτήρισε τον Πέτρο Ποροσένκο «εταίρο με τον οποίο μπορεί να κάνει διάλογο».

Η συνάντηση των δύο ηγετών, την Τρίτη στο Μινσκ της Λευκορωσίας ήταν «πολύ καλή, αυτήν την εντύπωση αποκόμισα, ήταν πολύ ειλικρινής», είπε ο Πούτιν σε συνέντευξη που πρόκειται να μεταδοθεί την Κυριακή από το πρώτο κανάλι της δημόσιας ρωσικής τηλεόρασης.

Ο Ποροσένκο «είναι κατά την άποψή μου το είδος του εταίρου με τον οποίο μπορεί να κάνεις διάλογο», διαβεβαίωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Όπως είπε, αποδέχτηκε μια πρόταση του Ποροσένκο με βάση την οποία η Ρωσία θα παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία, αυτή τη φορά μεταφέροντάς την όχι με φορτηγά αλλά με τρένα.

«Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε το σχέδιο που πρότεινε ο πρόεδρος Ποροσένκο για να παράσχουμε βοήθεια (…) στους ανθρώπους που την χρειάζονται στο Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ», συνέχισε.

«Θα παραδώσουμε τρόφιμα και (άλλα) είδη που χρειάζονται οι κάτοικοι μέσω του σιδηροδρόμου. Αυτή ήταν η πρόταση και εγώ συμφώνησα», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Στα αποσπάσματα της συνέντευξης που μεταδόθηκαν απόψε δεν περιλαμβάνονταν λεπτομέρειες για το δρομολόγιο που θα ακολουθηθεί αυτή τη φορά.

 

 

 

SHARE