ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ – Γ.Σταθάκης:”Θα τις στηρίξουμε” – Απορρόφηση των απολυμένων

H κυβέρνηση είναι θετική στην στήριξη των συνεταιριστικών τραπεζών και στην απορρόφηση των απολυμένων των συνεταιριστικών που έκλεισαν, από τις συστημικές τράπεζες, είπε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης στη συνάντησή του με το προεδρείο της ΟΤΟΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση των τραπεζοϋπαλλήλων.

Σημειώνεται, ότι μέχρι σήμερα το προσωπικό των συνεταιριστικών τραπεζών, που ετέθη σε εκκαθάριση, απορροφήθηκε από τις τράπεζες, που πήραν τα υγιή στοιχεία ενεργητικού, μαζί με τις καταθέσεις και το όποιο δίκτυο.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα προβλήματα ρευστότητας και η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των μη συστημικών τραπεζών, ήταν επίσης μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν.

Οι εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ, ανέπτυξαν τις θέσεις τους στον υπουργό Οικονομίας (για το ρόλο των τραπεζών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης), την ανάγκη προστασίας της εργασίας και αντιμετώπισης της ανεργίας και αναφέρθηκαν στις εκκρεμότητες που υπάρχουν με τους εργαζόμενους που απολύθηκαν από τις συνεταιριστικές τράπεζες που έκλεισαν, ζητώντας, ταυτόχρονα, τις θέσεις της κυβέρνησης για τις συνεταιριστικές τράπεζες που λειτουργούν.

Ο κ. Σταθάκης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει και να βελτιώσει νομοθετικά και θεσμικά εργαλεία, που υπάρχουν για την αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων, τη συντόμευση του χρόνου εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων, την προστασία του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ως προς την αποπληρωμή των δανείων, τη δημιουργία μηχανισμού διαμεσολάβησης, μεταξύ τραπεζών – δανειοληπτών, την αλλαγή στον πτωχευτικό κώδικα κ.α.

Τέλος, αναφέρθηκε στη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας, με μικρά κεφάλαια στην αρχή από το ΕΤΕΑΝ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τονίζοντας, ιδιαίτερα, ότι θα αξιοποιηθεί η γερμανική εμπειρία, που είναι πλούσια και ιδιαίτερα επιτυχής στο θέμα αυτό.

SHARE