ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΡΙΖΑ: Ο Α.Τσίπρας κυρίαρχος – Μεγάλη ήττα της αριστεράς πτέρυγας

http://i2.wp.com/3.bp.blogspot.com/-q8KyJN358Pk/Ud3roOOyo1I/AAAAAAABPJs/4o8WOnCdqD4/s320/%CE%A4%CE%A3%CE%99%CE%A0%CE%A1%CE%91%CE%A3-%CE%A3%CE%A5%CE%9D%CE%95%CE%94%CE%A1%CE%99%CE%9F+2013.jpgΟι σύνεδροι απέρριψαν όλες τις τροπολογίες της Αριστερής Πτέρυγας  που αφορούσαν το μνημόνιο, την παραμονή στο ευρώ, την πολιτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ και την οικονομική πολιτική στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

– Μνημόνιο : Με την τροπολογία της η Αριστερή πτέρυγα ζητούσε να προβλέπεται η ακύρωση των δανειακών συμβάσεων και η μονομερής διαγραφή χρέους. Το Συνέδριο ψήφισε κατά πλειοψηφία την προγραμματική θέση για διαγραφή μέρους του χρέους της χώρας, από κυβέρνηση της Αριστεράς, μετά από διαπραγμάτευση και λογιστικό έλεγχο.

Το σώμα των συνέδρων του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να απορρίψει την τροπολογία της αριστερής πλατφόρμας για μονομερείς ενέργειες και διαγραφή του χρέους. Ωστόσο, η αριστερή πλατφόρμα κατέγραψε σημαντική παρουσία κατά την ψηφοφορία, μετά την κατάθεση στο συνέδριο της τροπολογίας.

Κατά τη διαδικασία, τα ξίφη τους διασταύρωσαν ο κ. Στάθης Κουβελάκης, ο οποίος υποστήριξε τη συγκεκριμένη πρόταση και ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ζήτησε να απορριφθεί.

Ειδικότερα, ο κ. Κουβελάκης υποστηρίζοντας την τροπολογία είπε πως είναι αναγκαίες οι μονομερείς ενέργειες, η στάση πληρωμών και η συνολική διαγραφή του χρέους, εφόσον οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν αποδώσουν, όταν θα τις αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσακαλώτος αντίθετα υποστήριξε πως το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν θα λύσει η διαγραφή του χρέους, αλλά η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου.

Επίσης, πρότεινε το χρέος να το πληρώσουν οι πλούσιοι και κατέληξε λέγοντας πως «δεν μας κάνει αριστερούς το ποσοστό του χρέους που θα διαγραφεί». Τελικά, η τροπολογία δεν πέρασε όμως εντύπωση προκάλεσε ο μεγάλος αριθμός των συνέδρων που μειοψήφησαν.

-Πολιτική των συμμαχιών: Η αριστερή πτέρυγα ζήτησε  Αριστερή κυβέρνηση με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, , τη στιγμή που η ηγεσία Τσίπρα έκανε ανοίγματα σε  δυνάμεις προερχόμενες από την κεντροαριστερά ή και την κεντροδεξιά.

Ιδιωτικοποιήσεις:

Ξεκάθαρη γραμμή της αριστερής πτέρυγας ήταν  η εθνικοποίηση των τραπεζών, των επιχειρήσεων και άλλων στρατηγικών τομέων της οικονομίας. Απορρίφθηκε και αυτό…

ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ – ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Συμμορία της καταστροφής χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όσον αφορά τις συνιστώσες τόνισε ότι «η λογική των συνιστωσών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Για την ομιλία του Μανώλη Γλέζου είπε ότι «με στεναχώρησε η ομιλία του Μανώλη. Αλλά στους ανθρώπους που αγαπάς δεν κρατάς κακία, μόνο στενοχωριέσαι. Δεν στενοχωρήθηκα για τις απόψεις, αλλά γιατί από αυτό το ιστορικό βήμα επέλεξε να μιλήσει ως εκπρόσωπος μιας συνιστώσας και όχι ως εκπρόσωπος μιας ιστορικής γενιάς».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν «περισσεύει κανένας». «Όλοι μαζί και ακόμη περισσότεροι χωράνε στο σκαρί μας. Όλοι μαζί αλλά και κανένας πιο ίσος από τον άλλο».

Μιλώντας για τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς και μετά να ζητήσουμε από τον κόσμο να αλλάξει. Τι να ζητήσουμε από τον κόσμο; Να στηρίξει ένα κόμμα με 14 διαφορετικές συνιστώσες και απόψεις;

Φτιάχνουμε πλουραλιστικό φορέα αλλά με ενιαίο πλαίσιο. Αν δεσμεύεται ο καθένας στο δικό του καταστατικό, τότε… χαρετίσματα» είναι μερικές από τις επισημάνσεις του Α. Τσίπρα.

Επίσης υπογράμμισε ότι οι κυβερνώντες είναι «εντεταλμένοι της τρόικας και των δανειστών και όσο τους αφήνουμε στην εξουσία τόσο πιο μοχθηροί θα γίνονται» απευθύνοντας παράλληλα αγωνιστικό κάλεσμα σε αριστερούς, δημοκράτες, πατριώτες, διανοούμενους, και φυσικά στους νέους που φεύγουν στο εξωτερικό.

Η Ελλάδα δεν ανήκει στους δανειστές, δεν θα γίνει αποικία χρέους τόνισε
ο Α. Τσίπρας.

SHARE