ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ-ΔΗΜΟΣΙΟ: Αποσύρθηκε η διάταξη Mανιτάκη – Η κόντρα με τον Ρουπακιώτη

[UPD] Αποσύρθηκε η επίμαχη διάταξη Μανιτάκη που προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Αντώνη Ρουπακιώτη, μετά από επικοινωνία συνεργατών του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, κ. Φωτη Κουβέλη και εκείνου με τους αρμόδιους υπουργούς.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν παρέστη στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επικαλούμενος αδιαθεσία.

Στενοί συνεργάτες του υπουργού Δικαιοσύνης, λίγο πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου διεμήνυαν ότι ο κ. Αντώνης Ρουπακιώτης δεν πρόκειται να υπογράψει τις επίμαχες ρυθμίσεις του συναδέλφου του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης, κ. Αντώνη Μανιτάκη, για την κατάργηση της δικαστικής προστασίας των εργαζομένων.

Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, κ. Φώτης Κουβέλης παραδέχτηκε ότι υπάρχουν περιπτώσεις, κατά τις οποίες γίνεται κατάχρηση στις αναβολές εκδίκασης τέτοιων υποθέσεων, με αποτελέσμα να περνούν χρόνια και οι συμβασιούχοι να παραμένουν στις θέσεις του. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι με μια νομική φόρμουλα, που θα ορίζει ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την εκδίκαση της υπόθεσης, μπορεί να δοθεί λύση στην διαφωνία.

Νωρίτερα το BankWars μετέδιδε:

Η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να προωθήσει ρύθμιση, με την οποία καταργούνται οι προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων, βάσει των οποίων επέστρεψαν στην εργασία τους χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο, όπως και συμβασιούχοι. Την αντίθεσή του στο να υπογράψει διάταξη, με την οποία καταργούνται δικαστικές αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν κερδίσει συμβασιούχοι του δημοσίου, εξέφρασε, εμμέσως πλην σαφώς, από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.

Αν ισχύσει η ρύθμιση αυτή, τότε κινδυνεύουν να οδηγηθούν άμεσα στην έξοδο εκατοντάδες συμβασιούχοι, που έχουν επιστρέψει στην εργασία τους με δικαστικές διαταγές. Την ίδια στιγμή εργατολόγοι σημειώνουν ότι η διάταξη –ανάλογα με την τελική διατύπωσή της– δεν αποκλείεται να αφορά ακόμη και εκείνους τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν περάσει στην εφεδρεία και έχουν ξεκινήσει δικαστικό αγώνα, κάτι που αν συμβεί θα αγγίζει πλέον τουλάχιστον 20.000 άτομα.

O υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, έχει εκφράσει ήδη την αντίθεσή του, καθώς για να περάσει η σχετική ρύθμιση θα πρέπει να την εγκρίνει και εκείνος καταργώντας έτσι επί της ουσίας διάταξη που το υπουργείο του πέρασε προ ολίγων ημερών και η οποία προβλέπει ότι «σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του εργαζομένου το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κυρία υπόθεση».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με τη ρύθμιση οι αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν εργαζομένους μπορούν να εκδοθούν μόνο για τυπικούς λόγους, όπως είναι για μη έγγραφη απόλυση (αλλά προφορική) εργαζομένου, για απόλυση χωρίς καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης, κ.λπ. Αντίθετα, στις περιπτώσεις απολύσεως εργαζομένων δεν μπορεί να εκδοθεί απόφαση ασφαλιστικών μέτρων επί της ουσίας, δηλαδή, για τις περιπτώσεις εκείνες που η καταγγελία της σύμβασης είναι καταχρηστική.

«Από την έναρξη ισχύος της παρούσας παύουν να ισχύουν για το μέλλον αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων, που έχουν ήδη εκδοθεί και ρυθμίζουν προσωρινά διαρκείς έννομες σχέσεις, εκτός εάν έχει ήδη συζητηθεί η κύρια αγωγή στο πλαίσιο της οποίας εκδόθηκε η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων και αναμένεται η έκδοση της αποφάσεως» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο σχέδιο της προωθούμενης διάταξης.

«Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι ο ίδιος ο νομοθέτης, παρά τη ρητή Συνταγματικά κατοχυρωμένη δικαστική προστασία του πολίτη και παρά τα όσα έχουν επανειλημμένως κριθεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την προσωρινή δικαστική προστασία του πολίτη, οδηγεί στην έξοδο καταργώντας με νόμο τις δικαστικές αποφάσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένους, για τους οποίους η Δικαιοσύνη ήδη έχει αποφασίσει ότι έχουν αποτελέσει θύματα της καταχρηστικής συμπεριφοράς του εργοδότη τους (στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα)» αναφέρει η Ένωση Ελλήνων Εργατολόγων.

Ο «τραγέλαφος της όλης ιστορίας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Ελλήνων Εργατολόγων, είναι ότι «με την πρόταση νόμου καταργείται αντίθετη διάταξη που προ τριών εβδομάδων είχε ψηφίσει ομόφωνα η Βουλή. Την αιτιολογική έκθεση του νόμου αυτού την είχε υπογράψει φαρδιά – πλατιά ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης. Με την διάταξη αυτή είχε επιτραπεί ρητά να διαταχθεί με ασφαλιστικά μέτρα η προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη».

«Ούτε λίγο – ούτε πολύ», σημειώνει η Ένωση, «καταργούνται με νόμο όλες οι ήδη εκδοθείσες προσωρινές διαταγές δικαστηρίων ή ακόμη και οι ήδη εκδοθείσες αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων, εκτός εάν μέχρι την ημερομηνία ψήφισης του νόμου έχει συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ή η αγωγή αντίστοιχα και αναμένεται η έκδοση απόφασης».

«Στο εξής οι προσωρινές διαταγές για την ρύθμιση πραγματικής κατάστασης θα απαγορεύονται. Τα ασφαλιστικά μέτρα θα ισχύουν μόνο αν δικασθούν εντός εννέα μηνών από τότε που υποβλήθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων» προσθέτουν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Εργατολόγων Χ.Νικολουτσόπουλος και Γ.Λουκάς.

SHARE