ΜΗΝΥΜΑ Α.ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑ 1′ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

 

Κυβερνητικό συμβούλιο πριν την τηλεδιάσκεψη  UPD: Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους υπουργούς στο έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο, επισήμανε ότι  “στο αυριανό Eurogroup περιμένουμε μια καταγραφή της σημαντικής προόδου που έχει γίνει. Όμως, σε κάθε περίπτωση, η όποια συμφωνία θα πρέπει να κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει».

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Πολλές οι “σκιές” στις διαπραγματεύσεις  και στις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου εκτάκτως το κυβερνητικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, μία μέρα πριν το Eurogroup.

Στο Eurogroup φαίνεται πως οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν αναμένουν συμφωνία, με την Ελλάδα να προσδοκά όμως ότι θα χαλαρώσει το θέμα της ρευστότητας. Απαραίτητο στοιχείο, προκειμένου να γίνει δυνατή και χωρίς προβλήματα η καταβολή της υποχρέωσης της χώρας προς το ΔΝΤ.

Έχει τη σημασία του το γεγονός ότι το Βερολίνο έδειξε για μια ακόμη φορά τις άγριες διαθέσεις τους απέναντι στην Αθήνα, καθώς σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung  μιλάει για τον  κίνδυνο  μιας «ξαφνικής χρεοκοπίας» της Ελλάδας!
Στο παζλ της αβεβαιότητας και οι αντικρουόμενες δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης. Για συμφωνία μιλάει στην ΑΥΓΗ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να δίονουμε σημασία στυις λεπτομέρειες αλλά στη γενική εικόνα, για “όχι στον έντιμο συμβιβασμό” κάνει λόγο ο Π.Λαφαζάνης στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.
ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι  εταίροι επιμένουν να ζητούν το πρωτογενές πλεόνασμα να είναι 2% του ΑΕΠ και όχι 1,2%, ποσοστό που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ έχουν θέσει ξαφνικά  και θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια.

Επίσης,  ελληνική πλευρά επιδιώκει ο βασικός υψηλός συντελεστής να μην ξεπεράσει το 15% με 16%, ενώ οι δανειστές επιμένουν για 18% με 19%. Αντικείμενο διαπραγμάτευσης αποτελεί και ο χαμηλός συντελεστής, καθώς η Αθήνα τον θέλει στο 6,5% με 8% ενώ οι θεσμοί τον ανεβάζουν έως και στο 9%.

Μάχη δίνεται και για να παραμείνουν στον χαμηλό συντελεστή τα τρόφιμα, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου, τα φάρμακα και τα βιβλία. Στην ατζέντα των φορολογικών μέτρων που εξετάζονται περιλαμβάνονται ακόμη η αύξηση της έκτακτης εισφοράς για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, το ειδικό τέλος 1 έως 5 ευρώ για διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο άνω των τριών αστέρων, καθώς και η υποχρεωτική χρήση καρτών για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά.
Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου έγινε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την οποία εξετάστηκε η πορεία της διαπραγμάτευσης και οι θέσεις της κυβέρνησης εν όψει του Eurogroup.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

SHARE