ΒΟΥΛΗ – ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Σε ένα μήνα ο συμψηφισμός οφειλών ιδιωτών-δημοσίου – Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση τον Ιούνιο(;)

Για σημάδια βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας που δεν πρέπει όμως να μας εφησυχάζουν έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στο πλαίσιο της επεξεργασίας του πολυνομοσχεδίου.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στον συμψηφισμό ποσών ΦΠΑ, συμπληρώνοντας ότι «στόχος είναι πολύ σύντομα, ελπίζω μέσα στον επόμενο μήνα να δώσουμε τη δυνατότητα συμψηφισμού των οφειλών των ιδιωτικών επιχειρήσεων με όλες τις αντίστοιχες από όλο το δημόσιο».

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στην ελάφρυνση των πολιτών με τη μείωση του τέλους ακινήτων, ενώ μπήκε στο τραπέζι η συζήτηση για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, όπως για τον ΦΠΑ στην εστίαση που υπάρχει δέσμευση ότι θα συζητηθεί εκτενώς τον Ιούνιο και ελπίζουμε σε ευτυχή κατάληξη, όπως ανέφερε.

Αναφερόμενος εξάλλου στο πού θα πάνε τα χρήματα των δόσεων είπε ότι «η έγκριση των 2,8 δισ. ευρώ της Δευτέρας είναι για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και τα 6 είναι για να πληρωθεί το ομόλογο που λήγει στις 20 Μαΐου».

 

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

 

Ο Γιάννης Στουρνάρας στην πρώτη του τοποθέτηση σημείωσε ότι το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα για να εγκρίνει το Eurogroup, μεθαύριο Δευτέρα, την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Είναι αναγκαία η δόση των 2,8 δισ. ευρώ που θα πάρουμε τις επόμενες ημέρες, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών στην τοποθέτησή του γιατί με αυτή πρέπει να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και γιατί τη δόση αυτή έπρεπε να την είχαμε πάρει από το Μάρτιο και έχουμε ήδη καθυστερήσει.

Στο θέμα που προκάλεσε ενδοκυβερνητικές τριβές χθες απάντησε ο κ. Στουρνάρας στην τοποθέτησή του. Πρόκειται για τις τρεις τροπολογίες που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ , δύο για την ανεργία και μια για την επιδότηση επιχειρήσεων προκειμένου να μην απολύουν εργαζομένους. Τις δύο τροπολογίες η κυβέρνηση τις έχει δεχθεί, για την τρίτη τροπολογία ο κ. Στουρνάρας είπε πως είναι πως την σωστή κατεύθυνση και ότι γίνεται αγώνας με τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων να κοστολογηθεί αυτή η τροπολογία προκειμένου να ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο. Πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας ότι αν αυτό δεν γίνει μέχρι αύριο, θα ενταχθεί αυτή η ρύθμιση στο πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει το υπουργείο Εργασίας.

Ωστόσο αυτή η τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα φαίνεται πως δεν ικανοποιεί το ΠΑΣΟΚ καθώς ο κ. Σαχινίδης ερωτηθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του υπ. Οικονομικών ανέφερε ότι δεν καλύπτει το ΠΑΣΟΚ αυτή η τοποθέτηση, και πως θα πρέπει όλες οι υπηρεσίες να δουλέψουν όσο πιο γρήγορα μπορούν ούτως ώστε να έχει κοστολογηθεί αυτή η τροπολογία μέχρι αύριο, και να εισαχθεί στο πολυνομοσχέδιο και να ψηφιστεί.

Αναφερόμενος στο θέμα του χαρατσιού ο κ. Στουρνάρας είπε ότι είναι η τελευταία φορά που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και αναφέρθηκε και στο θέμα των γιαπιών, λέγοντας ότι όποιο γιαπί δεν έχει ρεύμα, δεν πληρώνει χαράτσι.

Για το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση ο υπ. Οικονομικών τόνισε ότι υπάρχει δέσμευση να συζητηθεί ουσιαστικά με την τρόικα τον Ιούνιο και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει ευτυχής κατάληξη. Ο προϋπολογισμός βαδίζει εντός στόχων, είπε και πως αν συνεχίσουμε έτσι στο τέλος της χρονιάς θα μπορούμε να μιλάμε για πλεόνασμα. Πρόσθεσε όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε.

«Το νομοσχέδιο είναι κατεπείγον διότι συνεδριάζει τη Δευτέρα το Euro Working Group για να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ που εκκρεμεί από τον προηγούμενο Μάρτιο και στις 13 Μαΐου συνεδριάζει το Eurogroup για να εγκρίνει τη δόση των 6 δισ. ευρώ» είπε ο κ. Στουρνάρας για τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Έντονη ήταν η κριτική από τα κόμμα της αντιπολίτευσης για το πολυνομοσχέδιο. Για “μνημονιακό πραξικόπημα” μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Λαφαζάνης. “Έχουμε μια Βουλή που με ευθύνη της κυβέρνησης λειτουργεί υπό έκτακτες συνθήκες. Υπό συνθήκες αντιδημοκρατικής εκτροπής. Έχουμε μια Βουλή των επειγόντων, των κατεπειγόντων και των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Αυτά είναι πρωτοφανή και καταργούν κάθε έθνος και κάθε έννοια δημοκρατίας. Έχετε επιβάλλει στη χώρα μια μνημονιακή, τροϊκανή δικτατορία. Αυτό είναι το νέο πολίτευμα της χώρας” είπε.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, δήλωσε: “Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές κάθε φορά που υπάρχουν κάποιες υποχρεώσεις της χώρας και η αντιπολίτευση βάζει πάντα τα ίδια θέματα. Η εκτίμησή μου είναι ότι όχι μια μέρα αλλά ένα μήνα να δίναμε στην αντιπολίτευση τα ίδια θα έλεγαν και τις ίδιες αντιδράσεις θα είχαν, άρα πρέπει να συνεχίσουμε, να μην χάσουμε άλλο χρόνο και να μπούμε στην ουσία της συζήτησης”.

Αρνητική στη διαδικασία του κατεπείγοντος δήλωσε και η Χρυσή Αυγή, με τον βουλευτή Ηλία Παναγιώταρο, να λέει: “Δεν θεωρούμε ότι θα ‘πρεπε το εν λόγω νομοσχέδιο να έχει τη μορφή του κατεπείγοντος. Συνεχώς και σε αυτό και στα προηγούμενα, περάσατε στο 90,, στο τελευταίο λεπτό, στα μουλωχτά διάφορες διατάξεις, άρθρα, τα οποία δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις μνημονιακές υποχρεώσεις τις οποίες έχετε υπογράψει”.

Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς σημείωσε: “Είναι συστηματική η επιλογή και αποδείχθηκε από αυτό που είπε ο εκπρόσωπος του συγκυβερνώντως κόμματος ότι δεν έχετε καμία όρεξη να γίνει σοβαρή συζήτηση στη Βουλή προκειμένου να μην αποκαλυφθούν αυτά τα οποία περιέχουν τα νομοσχέδια. Δεύτερον με την διαδικασία του κατεπείγοντος δεν δίνεται η ευκαιρία σε φορείς να ‘ρθουν να τοποθετηθούν. Διότι ούτε σας ενδιαφέρουν τι λένε αυτοί οι φορείς”.

Την διαδικασία του κατεπείγοντος δέχθηκε η Δημοκρατική Αριστερά, με την βουλευτή του κόμματος Ασημίνα Ξηροτύρη, να αναφέρει: “Όλοι θα θέλαμε πραγματικά να μπορούσαν να είχαν προετοιμαστεί ως αυτοτελή νομοσχέδια ενόψει όμως όλων αυτών των προθεσμιών θα δεχθούμε και μεις το χαρακτηρισμό και την συζήτηση με την διαδικασία του κατεπείγοντος”.

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο βουλευτής Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι το ΚΚΕ καταγγέλλει για ακόμη μια φορά τη διαδικασία αυτή και πως “επιβεβαιώνετε ότι η ουσία πάει χέρι – χέρι με τη διαδικασία. Έχουμε δηλαδή μια κλιμάκωση της βάρβαρης και αντιλαϊκής επίθεσης και επιλέγετε για ακόμη μια φορά τη διαδικασία του κατεπείγοντος και του ενός και μοναδικού άρθρου. Δεν πρωτοτυπείτε”.

Τα μέλη της επιτροπής αποφάσισαν κατόπιν ψηφοφορίας (26 υπέρ – 15 κατά) να συνεχιστεί η διαδικασία με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Η ψηφοφορία στην επιτροπή θα πραγματοποιηθεί σήμερα καθώς η επεξεργασία του νομοσχεδίου πρέπει να έχει τελειώσει μέχρι τι 8 το βράδυ. Την Κυριακή η συζήτηση θα ξεκινήσει το πρωί στην Ολομέλεια και θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ.

 

Σαχινίδης: Δεν μας καλύπτει η δήλωση Στουρνάρα

 

«Δεν μας καλύπτει η δήλωση Στουρνάρα», ανέφερε προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης, αμέσως μετά την ομιλία του υπουργού Οικονομικών επί του πολυνομοσχεδίου κατά την οποία αναφέρθηκε στην τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία

«Δεν φέρνουμε την πρότασή μας για την ανεργία για επικοινωνιακούς λόγους. Το κάνουμε γιατί πιστεύουμε ότι θα ανακουφίσει 200.000 οικογένειες» είπε ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) κατά την ομιλία του επί του πολυνομοσχεδίου.

 

 

SHARE