ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Πως πέρασαν τα καταστήματα Κύπρου – Λαϊκης στην Πειραιώς [VIDEO]

stournaras

Διευκρινίσεις για την «απορρόφηση» των εν Ελλάδι κυπριακών υποκαταστημάτων έδωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, σε παρέμβασή του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου .

Σχετικά με την τροπολογία κατέθεσε το ΥΠΟΙΚ στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «σηματοδοτεί την ένδειξη της συνεπούς στάσης και στήριξης της Ελλάδας προς την Κύπρο», σχολιάζοντας πως «με το που ξέσπασε η κρίση στην Κύπρο κινηθήκαμε βάσει οργανωμένου σχεδίου, ώστε να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα με τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα».

«Προς αυτή την κατεύθυνση, μέσα σε δύο ημέρες, οργανώσαμε τη διαδικασία μεταφοράς των υποκαταστημάτων από τις κυπριακές τράπεζες στις ελληνικές τράπεζες» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και συνέχισε:

«Τις κρίσιμες εκείνες ημέρες δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι κινδύνευσε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Διότι, αν είχαν υποστεί κούρεμα οι καταθέσεις των Ελλήνων στα κυπριακά υποκαταστήματα, κανείς δεν ξέρει τι θα μπορούσε να γίνει μετά. Υπήρξε, ευτυχώς, αίσιο τέλος.

Αποτέλεσμα ήταν όλοι οι συναλλασσόμενοι με τα κυπριακά υποκαταστήματα να μην υποστούν καμία μείωση καταθέσεων και να συνεχίσουν να συναλλάσσονται κανονικά, χωρίς κανένα περιορισμό, υπό το νέο καθεστώς στον ελληνικό τραπεζικό Όμιλο, την τράπεζα Πειραιώς. Και όλα αυτά μέσα σε ένα σαββατοκύριακο. Ελήφθησαν και άλλες προσφορές από άλλες τράπεζες, αλλά η προσφορά της τράπεζας Πειραιώς ήταν συνεπής με την απόφαση του Eurogroup.

Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση κρίνεται αναγκαία, επειδή η κείμενη νομοθεσία δεν προβλέπει ρύθμιση σε περίπτωση εξυγίανσης αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία διαθέτουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα.

Λαμβανομένου υπόψη του εύρους των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών και της ανάγκης να διασφαλιστούν τόσο οι καταθέσεις όσο και οι συμβάσεις εργασίας, είναι απαραίτητο να προβλεφθεί ότι τα κυπριακά υποκαταστήματα μεταφέρονται σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα και, στην περίπτωση αυτή, ισχύει ότι προβλέπεται ήδη με το ν. 2515/1997 και για την περίπτωση της «εισφοράς» υποκαταστημάτων.

Επίσης, προβλέπεται ότι αποκλειστικά σε τέτοιες περιπτώσεις, η τυχόν καταβληθείσα κεφαλαιακή ενίσχυση δεν συνυπολογίζεται, προκειμένου να υπολογιστεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα».

SHARE