ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ: Οχι της τρόικας στη ρύθμιση για τα “κόκκινα”! Ναι, μόνο σε όσους τα εξυπηρετούν…

Η ΤΡΟΙΚΑ Η ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΙΝΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ, ή απλά θέλει να τα πακετάρουν οι τράπεζες, να τα πουλήσουν στην…ξεφτύλα στα destress funds και αυτά με τη σειρά τους να πετάξουν έξω από τα σπίτια τους χιλιάδες ιδιοκτήτες ποθυ δεν μπορούν να πληρώσουν! Διαφορετικά, δεν εξηγείται η επιμονή των τροικανών, η  ρύθμιση που θα γίνει να  μην αφορά  τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με τα «κόκκινα δάνεια» σε καθυστέρηση, αλλά μόνο όσους καταφέρνουν να εξυπηρετούν κανονικά τα δάνειά τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στο protothema.gr,  στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης που μετείχαν στη σύσκεψη, είπαν, ότι με τους όρους που θέτει η Τρόικα, οι δανειολήπτες θα πρέπει να περάσουν από σαράντα κύματα για να μπουν στη ρύθμιση, ενώ περιορίζονται και τα οφέλη της. Συγκεκριμένα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι:

–          Η νέα ρύθμιση θα αφορά μόνο τους ενήμερους δανειολήπτες. Αποκλείονται όσοι έχουν πάνω από τρεις δόσεις σε καθυστέρηση.
–          Προβλέπεται περίοδος χάριτος μέχρι  48 μήνες, όπου θα πληρώνονται κατά πάσα πιθανότητα μόνο ή τόκοι αλλά δεν αποκλείεται και μέρος του κεφαλαίου. Στην περίπτωση αυτή το Ανάπτυξης θέλει κυμαινόμενο επιτόκιο ΕΚΤ + 1,5%. Η τρόικα θέλει ή πιο υψηλό επιτόκιο ή όχι μόνο πληρωμή τόκων αλλά και μέρος του κεφαλαίου.
–          Στην ρύθμιση θα μπαίνουν όσοι έχουν πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ (κατ΄άτομο)
–          Ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα για το ύψος του υπολοίπου του δανείου, μέχρι του οποίου μπορεί να υπαχθεί κανείς στην ρύθμιση. Η ελληνική πλευρά ζητά να ισχύσει όριο έως τα 180.000 ευρώ, ενώ η τρόικα πιέζει το υπόλοιπο δανείου να μην ξεπερνά τα 120.000 ευρώ.
–          Η Τρόικα δεν έχει απαντήσει εάν στο συνολικό εισοδηματικό κριτήριο των 300.000 ευρώ θα μπουν και η κινητή εκτός από την ακίνητη περιουσία.
–           Ανοιχτό μένει και το θέμα της ελάχιστης καταβολής για ένταξη στον Νόμο Κατσέλη. Η κυβέρνηση θέλει να πληρώνει κάποιος μόλις το 10% της προηγούμενης δόσης και από 40 ευρώ το μήνα. Η Τρόικα ζητά υψηλότερες καταβολές

SHARE