ΣΟΪΝΙ (ΥΠΕΞ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ): Η Ελλάδα δεν ανήκει στην ευρωζώνη

Ο νέος φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Τίμο Σόϊνι θέλει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. Υποστηρίζει πάντως ότι ο ίδιος δεν είναι εξτρεμιστής, αλλά απλώς βρισκεται «κοντά στον λαό».

«Ο λαϊκισμός στην πολιτική» ήταν ο τίτλος της διπλωματικής εργασίας του στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Τελικά έγινε ο ίδιος πολιτικός: το 1995 ο Τίμο Σόινι ίδρυσε το κόμμα «Αληθινοί Φινλανδοί», την ηγεσία του οποίου ανέλαβε δύο χρόνια αργότερα. Επικρίνοντας την ΕΕ έγινε ευρωβουλευτής, ενώ στις εθνικές εκλογές του Απριλίου κατέγραψε το καλύτερο, μέχρι στιγμής, εκλογικό αποτέλεσμα, αναδεικνύνοντας τους «Αληθινούς Φινλανδούς» δεύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα. Στα 53 του χρόνια ο Τίμο Σόινι έχει αναλάβει πλέον το υπουργείο Εξωτερικών.

Μιλώντας στην Deutsche Welle ο Σόινι δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον ισχυρισμό ότι το κόμμα του δεν είναι «εξτρεμιστικό», αλλά απλώς «δημοφιλές». Πολλοί τον χαρακτηρίζουν απλώς «δεξιό λαϊκιστή». «Δεν αποτελούμε κίνδυνο για κανέναν» υποστηρίζει. «Είμαστε εδώ για τον λαό της Φινλανδίας. Στο Ευρωκοινοβούλιο ανήκουμε στην ίδια πολιτική ομάδα με τους βρετανούς συντηρητικούς, το πολωνικό ‘Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνηςʼ και την ‘Εναλλακτική για τη Γερμανίαʼ. Δεν είμαστε εξτρεμιστές, αλλά συντηρητικοί. Είμαστε κόμμα που πρεσβεύει συντηρητικές αξίες». Η αλήθεια είναι ότι ο Σόινι έχει απομακρύνει πολλά «επώνυμα» εξτρεμιστικά στοιχεία από το κόμμα του. Ο πολιτικός αναλυτής Έρκα Ράιλο από το πανεπιστήμιο του Τούρκου λέει ότι τα εξτρεμιστικά στοιχεία δεν αποτελούν τη «βιτρίνα» των «Αληθινών Φινλανδών». Από την άλλη πλευρά ωστόσο «είναι γεγονός ότι το πρόγραμμα του κόμματος προβλέπει τόσους πολλούς περιορισμούς στη μετανάστευση, ώστε κατά βάση πρόκειται για ένα ‘αντι-μεταναστευτικόʼ κόμμα» .

Σόινι: Η Ελλάδα δεν ανήκει στην ευρωζώνη

Μία αλλαγή κυβέρνησης στη Φινλανδία δεν ανατρέπει τα πάντα, λέει ο Έρκα Ράιλο

Συμμετέχοντας στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, ο Σόινι θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, ο οποίος ανήκει σε διαμετρικά αντίθετο πολιτικό χώρο. «Θα έχουν ενδιαφέρουσες συζητήσεις» λέει ο αναλυτής Έρκα Ράιλο. «Η θέση της Φινλανδίας για το ελληνικό ζήτημα είναι δύσκολη, γιατί ακόμα και οι σοσιαλδημοκράτες είχαν απαιτήσει από την Ελλάδα εγγυήσεις για την παροχή βοήθειας το 2011. Με τους ‘Αληθινούς Φινλανδούςʼ στην κυβέρνηση η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη». Η παραδοσιακή θέση του Τίμο Σόινι είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ, γιατί «δεν είναι ανταγωνιστική». Αλλά ο αρχηγός των «Αληθινών Φινλανδών» επιμένει ότι δεν είναι ο μόνος στη χώρα του, που εκφράζει αυτήν την άποψη.

«Είναι μία άποψη πολύ διαδεδομένη. Μπορεί εμείς να είμαστε οι δριμύτεροι επικριτές, αλλά υπάρχει ένα είδος συμφωνίας στο ζήτημα αυτό. Πιστεύω ότι η φινλανδική κυβέρνηση θα είναι ιδιαίτερα διστακτική στην παροχή βοήθειας στην Ελλάδα με χρήματα των φινλανδών φορολογουμένων, όταν μάλιστα η βοήθεια αποσκοπεί στη διάσωση γαλλικών και γερμανικών τραπεζών». Όσο για τη γενικότερη πολιτική της Φινλανδίας, ο Τίμο Σόινι τονίζει ότι δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση η συμμετοχή της χώρας στην ενωμένη Ευρώπη, αλλά σε κάθε περίπτωση η ΕΕ χρειάζεται «μεταρρυθμίσεις».

Πηγή: Deutsche Welle

SHARE