ΣΜΕΧΑ κατά ΥΠΟΙΚ: Πρωτοφανές να χαρακτηρίζονται οι επενδυτές επιτηδευματίες

ΣΜΕΧΑ - Πρωτοφανής η άγνοια των νόμων της αγοράς από το Υπ. Οικονομικών - Εμμονή να χαρακτηρίζονται οι Έλληνες επενδυτές επιτηδευματίεςΤην έντονη αντίδραση του ΣΜΕΧΑ προκάλεσε η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία ορίζονται τα κριτήρια που καθιστούν επιτηδευματίες τους επενδυτές. 

Σύμφωνα με το ΣΜΕΧΑ, η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών ως προς τον ορισμό επιτηδευματιών των επενδυτών ελήφθη χωρίς να γίνει η αναγκαία διαβούλευση με όλους τους φορείς και με το Δ.Σ. του ΣΜΕΧΑ.

Όπως αναφέρει ο ΣΜΕΧΑ, η εμμονή του Υπουργείου Οικονομικών και της Τρόικας να χαρακτηρίζονται οι Έλληνες επενδυτές επιτηδευματίες είναι πρωτοφανής σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλο τον κόσμο, άλλωστε υπάρχει σαφής ερμηνεία από την Ευρωπαϊκή Οδηγία (MiFID) περί των ”ειδικών επενδυτών”, με συγκεκριμένα κριτήρια.

Δεν είναι δυνατόν ο χαρακτηρισμός ενός επενδυτή ως επαγγελματία από πλευράς επενδυτικού προφίλ σύμφωνα με την MiFiD να μπερδεύεται με τον χαρακτηρισμό του ως επιτηδευματία από πλευράς φορολογίας.

Είναι πρωτοφανές και δείχνει άγνοια των νόμων και των κανονισμών του χρηματοπιστωτικού χώρου.

Σε καμιά χώρα επίσης δεν υπάρχουν διπλοί φόροι (εδώ στη χώρα μας τριπλοί φόροι):

α) συναλλαγών
β) υπεραξίας
γ) επιτηδευματία

Τέλος, ο Σύνδεσμος καλεί τους αρμοδίους (εκπροσώπους της Τρόικα, εκπροσώπους του Υπουργείου, κλπ.) να μας αναφέρουν σε ποια χώρα εάν υπάρχει (που δεν υπάρχει) ο χαρακτηρισμός επενδυτή ως ”επιτηδευματία”.

Η στάση του υπουργείου οδηγεί σε υπέρ-φορολόγηση στην μοναδική μέχρι στιγμής πραγματική πύλη εισόδου κεφαλαίων στην Ελλάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μετακίνηση κεφαλαίων στο εξωτερικό, ενώ ο χαρακτηρισμός ενός επενδυτή ως επιτηδευματία έχει επιπλέον δυσμενείς επιπτώσεις στα συνταξιοδοτικά του δικαιώματα και δημιουργεί προβλήματα σε μισθωτούς.

“Ο Σύνδεσμος μας στη προσπάθεια υπεράσπισης της ανάπτυξης της Ελλάδος σε Χρηματοπιστωτικό Κέντρο καλεί την κυβέρνηση όπως αντιληφθεί το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας και στην λειτουργία της αγοράς μας και δηλώνει πως θα αγωνιστεί  με όλα του τα νόμιμα μέσα για την ανάκληση του χαρακτηρισμού των επενδυτών ως επιτηδευματιών και τον καθορισμό ενός μόνο φόρου στα πρότυπα των Διεθνών αγορών”, καταλήγει ο ΣΜΕΧΑ.

SHARE