ΣΚΟΥΡΙΕΣ: “Ένα βουνό από χρυσό διχάζει την Β.Ελλάδα” γράφει το Bloomberg

Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στις Σκουριές της Χαλκιδικής για τα μεταλλεία της Eldorado Gold παρουσιάζεται σε εκτενές θέμα του Bloomberg, στο οποίο παρουσιάζονται οι απόψεις των «αντιμαχόμενων» πλευρών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η διαμάχη αυτή δεν είναι απλώς μια αναμέτρηση ανάμεσα στις δυνάμεις της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς όπως επισημαίνεται, «η ικανότητα των Αρχών να διευθετήσουν τις αντικρουόμενες απαιτήσεις στο μεγαλύτερο μεταλλευτικό project στην Ελλάδα θα παράσχει μια ένδειξη για το πόσο σύντομα μπορεί η χώρα να εξέλθει της κρίσης ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης, από δύο σχέδια διάσωσης και από τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που έχει έως σήμερα».

«Αυτή η διαμάχη είναι πολύ σημαντική διότι θα αποδείξει εάν η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει μελλοντικά ξένες επενδύσεις» επισημαίνει στο Bloomberg ο Γιώργος Τζογόπουλος, ερευνητής στο Ελληνικό Ίδρυμα για την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Πολιτική.

Το δημοσίευμα αφού επισημαίνει ότι η Eldorado σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερα από 1 δις ευρώ, αναφέρεται στις αντικρουόμενες απόψεις που υπάρχουν για το θέμα.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρ.Πάχτας επισημαίνει ότι με την επένδυση αυτή η ανεργία στην περιοχή θα εξαφανιστεί, υπογραμμίζοντας πάντως πως χρειάζονται δύο με τρία χρόνια για να πειστεί για αυτό η τοπική κοινωνία ενώ ο Α.Παπαγεωργίου, υφυπουργός ΠΕΚΑ υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση επιθυμεί να προωθήσει όλες τις επενδύσεις που φέρνουν κεφάλαια στην Ελλάδα και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά τους κάτοικοι της περιοχής τονίζουν τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που εγκυμονούν από την υλοποίηση του project, υποστηρίζοντας επιπλέον πως δεν υπήρξε επαρκής ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τα σχέδια της Eldorado.

Ωστόσο, ο Χρ.Ζαφειρούδας, χειριστής μηχανημάτων στην εταιρεία Eldorado, υποστηρίζει πως οι εργαζόμενοι της εταιρείας ενδιαφέρονται για την προστασία του περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι μια άνθηση των μεταλλείων θα είναι επωφελής για όλους.

SHARE