ΣΕΙΣΜΟΣ 5,1R ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ – ΜΙΚΡΕΣ ΖΗΜΙΕΣ – ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ [ΦΩΤΟ]

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 7:27 σε θαλάσσιο χώρο κοντά στη Χαλκιδική.

Όπως αναφέρει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο η σεισμική δόνηση έγινε σε απόσταση 202 χιλιομέτρων βόρεια της Αθήνας και 28 χιλιόμετρα νότια του οικισμού Πολύχρονο.

Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα ενώ δεν έχουν μέχρι στιγμής αναφερθεί ζημιές.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον ίδιο εστιακό χώρο, ενώ έξι λεπτά μετά στις 7:33 ακολούθησε μετασεισμική δόνηση 3,2 Ρίχτερ.

Μικρής έκτασης ζημιές έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής, στη Σκιώνη Χαλκιδικής. Οι ζημιές αφορούν μικρές ρωγμές και πτώσεις σοβάδων σε παλαιά κτίρια.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ

«Σίγουρα θα έχουμε κάποιους σεισμούς μέσα στην ημέρα γιατί η ένταση ενός σεισμού αυτού του μεγέθους δεν σβήνει αμέσως» δήλωσε στην τηλεόραση του Σκάι ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Κώστας Παπαζάχος.

Μιλώντας για το ρήγμα από το οποίο προκλήθηκε η δόνηση ο κ. Παπαζάχος σημείωσε ότι έχει «ένα μέτριο δυναμικό» προσθέτοντας ότι στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είχε δώσει σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ προκαλώντας κάποιες βλάβες. «Ως εκ τούτου δεν ανησυχούμε για κάποιον μεγάλο σεισμό» κατέληξε ο κ. Παπαζάχος.

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο Σκάι είπε ότι ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός επειδή ήταν διπλός, καθώς είχε προηγηθεί και άλλη μια δόνηση νωρίτερα, περίπου 4 Ρίχτερ, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να πούμε ακόμη ότι ήταν ο κύριος σεισμός». Οι δονήσεις προέρχονται και οι δυο από τον ίδιο εστιακό χώρο και έγιναν ιδιαίτερα αισθητές, επειδή το επίκεντρο βρίσκεται κοντά στη στεριά.Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, πρόκειται για συνηθισμένες για τα δεδομένα της περιοχής δονήσεις. Πρόσθεσε επίσης, ότι δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής σοβαρές ζημιές σε κατασκευές.

SHARE