ΣΕΙΣΜΟΣ: «Ξύπνησε» το ρήγμα της Αταλάντης;

Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,1 Ρίχτερ που έγινε σήμερα στις 12:00 περίπου το μεσημέρι στην περιοχή της Φθιώτιδας, κινητοποίησε τους σεισμολόγους που διαπιστώνουν πιθανή ενεργοποίηση του ρήγματος της Αταλάντης. Το ρήγμα αυτό είναι τμήμα μιας ευρύτερης ρηξιγενούς ζώνης που το συνολικό μήκος του είναι γύρω τα 34 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο protothema.gr ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας «ο σεισμός προήλθε από την οπίσθια πλευρά του ρήγματος της Αταλάντης στην τεκτονική τάφρο που βρίσκεται μεταξύ Παρνασσού και όρους Χλωμού».

Το ρήγμα έχει να δώσει μεγάλο σεισμό από τον Αύγουστο του 1998 όταν καταγράφηκαν 4,7 Ρίχτερ, ενώ τον Ιούνιο του 1986 σημειώθηκε δόνηση 4,9 Ρίχτερ.

“Δεν πρόκειται για το ρήγμα της Αταλάντης”

Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, καθώς ακόμη και αυτή τη στιγμή που σας μιλώ αναλύουμε τα δεδομένα που προκύπτουν δήλωσε o σεισμολόγος κ. Καρακώστας.

Όσο για το αν πρόκειται για το ρήγμα της Αταλάντης, που είχε δώσει τον σεισμό των 7 Ρίχτερ το 1894 ήταν κατηγορηματικός πως ο σημερινός σεισμός δεν προέρχεται από αυτό το ρήγμα.

Aστεροσκοπείο Αθηνών: Η ανακοίνωση σεισμού

Την εκτίμηση του για τον σεισμό που σημειώθηκε, έδωσε και το Αστεροσκοπείο Αθηνών, σε ανακοίνωση σεισμού που εξέδωσε, στην οποία αναφέρει πως ο σεισμός που σημειώθηκε στις 12:06 ήταν μεγέθους 5,6 Ρίχτερ, 121 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά της Αθήνας, ενώ είχε επίκεντρο 28 χιλιόμετρα δυτικά της Αταλάντης. Ο σεισμός που προηγήθηκε, ήταν μεγέθους 4,2 Ρίχτερ με ίδιο επίκεντρο, αναφέρεται στην ανακοίνωση σεισμού.

SHARE