Ρωσία: Λογοκρισία από τον Πούτιν – “Μπλόκο” στις ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης

Τρεις από τους σημαντικότερους ιστότοπους που ασκούν κριτική στο Κρεμλίνο καθώς και το ιστολόγιο του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι δεν είναι πλέον προσβάσιμοι, από το βράδυ της Πέμπτης, κατόπιν εντολής της αρχής ελέγχου των μέσων ενημέρωσης της Ρωσίας.

Το μπλογκ του Ναβάλνι μπήκε στη “μαύρη λίστα” επειδή ο τελευταίος, που έχει τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό από τον περασμένο μήνα, δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το Ίντερνετ, εξήγησε στην ανακοίνωσή της η Ροσκομνατζόρ. Παρά την απαγόρευση, το ιστολόγιο ανανεώνεται τακτικά από συνεργάτες του, κάτι που η αρχή θεωρεί “παραβίαση” της δικαστικής απόφασης.

Ο ιστότοπος Kasparov.ru, τον οποίο ίδρυσε ο αντιπολιτευόμενος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ, μπήκε επίσης στη μαύρη λίστα γιατί “υποκινούσε σε παράνομες ενέργειες” και καλούσε τους αναγνώστες του να συμμετέχουν “σε μαζικές κινητοποιήσεις που διασαλεύουν τη δημόσια τάξη”.

Από το βράδυ της Πέμπτης έχουν επίσης μπλοκαριστεί οι ιστότοποι EJ.ru και Grani.ru.

Ο ιστότοπος του ραδιοφωνικού σταθμού Ηχώ της Μόσχας, που είχε μπλοκαριστεί για μικρό χρονικό διάστημα, είναι και πάλι προσβάσιμος καθώς αφαίρεσε το σύνδεσμο προς το ιστολόγιο του Ναβάλνι, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ροσκομνατζόρ.

Πριν από δύο ημέρες ο παλαιότερος ενημερωτικός ιστότοπος της Ρωσίας, ο Lenta.ru, απέλυσε την αρχισυντάκτριά του με την κατηγορία ότι “μετέδιδε υλικό εξτρεμιστικού χαρακτήρα”.

 

SHARE