Ρέγκλινγκ: Η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει στο σωστό δρόμο – Έβαλε “πάγο” στους Γερμανούς

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Γερμανία με τίτλο Γερμανία, Ελλάδα και ευρώ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει στο σωστό δρόμο, υπογράμμισε όμως την ανάγκη συνέχισης της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

«Στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) χορηγήθηκε στην Ελλάδα από τον Αύγουστο του 2015 το ποσόν των 39 δισ. ευρώ (σ.σ. επί συνόλου 86 δισ.). Δεν θεωρώ όμως ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί το υπόλοιπο του ποσού, το οποίo ανέρχεται σε σχεδόν 46 δισ. ευρώ. Θα μείνουμε δηλαδή σαφώς πιο κάτω από την οροφή του προγράμματος», είπε μεταξύ άλλων.

«Ιδίως στην Γερμανία διαβάζω και ακούω συνεχώς ότι τα τελευταία 7 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα στην Ελλάδα. Αυτό το θεωρώ ως μια απαράδεκτη διαστρέβλωση των γεγονότων και προσβολή για τους Έλληνες, οι οποίοι αποδέχτηκαν μειώσεις σε ημερομίσθια, μισθούς και συντάξεις οι οποίες θα ήταν αδιανόητες στην Γερμανία», τόνισε.

Ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι αν συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, η Ελλάδα θα είναι ικανή να χρηματοδοτήσει τις δανειοδοτικές της ανάγκες μέσω των αγορών. Πρόσθεσε, επίσης, πως η πρόσφατη έκδοση 5ετούς ομολόγου συνιστά ένδειξη ότι οι επενδυτές έχουν αρχίσει να εμπιστεύονται την Ελλάδα ξανά. «Εάν η κυβέρνηση συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, οι υπόλοιπες χώρες – μέλη της Ευρωζώνης είναι έτοιμες να  παράσχουν περαιτέρω ελάφρυνση στο δημόσιο χρέος», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ESM πραγματοποίησε ειδική μνεία στην «αξιοσημείωτη πρόοδο» της χώρας, από το 2009 έως σήμερα, τονίζοντας ότι η Γερμανία «θα πρέπει να σέβεται και να λαμβάνει υπόψη» αυτή την εξέλιξη.

Τέλος, διαμήνυσε ότι η γερμανική άποψη πως «στην Ελλάδα δεν έγινε τίποτα όλα αυτά τα χρόνια» διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και προσβάλει τον ελληνικό λαό.

 

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψει πλήρως στις αγορές

SHARE