ΡΩΣΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ: Από βδομάδα τα μέτρα της Κομισιόν για οπωροκηπευτικά

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να παρουσιαστεί η πρωτοβουλία σταθεροποίησης της αγοράς σε ό,τι αφορά τα αλλοιώσιμα οπωροκηπευτικά προϊόντα τα οποία αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ανακοίνωσε η Κομισιόν μετά τη συνάντηση με εμπειρογνώμονες των κρατών μελών σχετικά με τις δυνητικές επιπτώσεις των ρωσικών περιορισμών στις εισαγωγές ορισμένων γεωργικών προϊόντων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον επίτροπο Dacian Cioloș «αυτή η ιδιαίτερη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε ως αποτέλεσμα της ρωσικής απαγόρευσης απαιτεί ταχύτερη και καλύτερη πρόσβαση σε δεδομένα της αγοράς ανά τομέα».

Για το λόγο αυτό όπως επισήμανε καθιερώνεται ένας ενισχυμένος μηχανισμός παρακολούθησης της αγοράς στον οποίο θα συνεισφέρουν όλα τα κράτη μέλη. Θα πραγματοποιούνται συναντήσεις με τα κράτη μέλη σε εβδομαδιαία βάση, για όσο διάστημα είναι απαραίτητο.

Ο ίδιος απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους αγρότες εμφανίστηκε καθησυχαστικός δηλώνοντας ότι «παρακολουθούμε κάθε κλάδο και κάθε αγορά και θα λαμβάνω μέτρα μόλις αναδύονται οι κίνδυνοι. Μέσω της μεταρρυθμισμένης κοινής γεωργικής πολιτικής, έχουμε τα δημοσιονομικά και νομικά μέσα για την ανάληψη ευρωπαϊκής δράσης, από κοινού με τα κράτη μέλη. Πρωταρχικός στόχος είναι η εμπιστοσύνη της αγοράς μέσω της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.»

 

SHARE