ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ-Συνέντευξη Δ.Κουτσούμπα: Τι λέει για ΣΥΡΙΖΑ, Χ.Α και το σοσιαλιστικό πρότυπο του ΚΚΕ

Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ Γ.Γ. της Κ.Ε του ΚΚΕ στον Ριζοσπάστη της Κυριακής. Πιθανό θεωρεί το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της Ελλάδας και «ή ακόμη και αναμόρφωσης της Ευρωζώνης, ενδεχομένως με αποχώρηση κάποιων χωρών» ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο κ. Κουτσούμπας έκανε λόγο για μεθοδική προετοιμασία αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος, με αρχικό «ποντάρισμα» στην ΔΗΜΑΡ, «αλλά δεν «τράβαγε» φαίνεται» και στράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθούν να δημιουργήσουν, τους βολεύει». Ο κ. Κουτσούμπας πρόσθεσε ότι «έχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις για κυβερνήσεις συνεργασίας με άλλες φτερούγες στις οποίες θα ενταχθούν – τους αρέσει δεν τους αρέσει σήμερα – όλοι τους, από τη Χρυσή Αυγή και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, μέχρι διάφορα άλλα κόμματα που εμφανίζονται».

Αναφορικά με την «Χρυσή Αυγή», ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι δεν είναι έξω από το αστικό πολιτικό σύστημα την χαρακτήρισε μαζί με την ναζιστική ιδεολογία ως την «ακραία φωνή του συστήματος του κεφαλαίου τα συμφέροντα του οποίου υπηρετεί» και κάλεσε σε απομόνωσή της από τον λαό.

«Το 19ο Συνέδριο άνοιξε, με τις ομόφωνα ψηφισμένες αποφάσεις του, στις σημερινές συνθήκες, το δρόμο, την εναλλακτική διέξοδο για το λαό, διατύπωσε την πρόταση εξουσίας προς την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, για την οριστική έξοδο από το φαύλο κύκλο των καπιταλιστικών κρίσεων, για την ευημερία του λαού και της νεολαίας».

Οπως σημειώνει, «πρέπει να γίνει αποφασιστικά μια νέα αρχή, μέσα στη συνέχεια της μεγάλης πείρας που έχουμε συσσωρεύσει, ιδιαίτερα τα τελευταία 20 χρόνια, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στην επιταγή του Συνεδρίου που συμπυκνώνεται στη φράση: να γίνουμε Κόμμα παντός καιρού». Ερωτηθείς τι σημαίνει αυτό ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι σημαίνει κόμμα ικανό να παλεύει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες με στόχο τη συγκέντρωση δυνάμεων, προετοιμασμένο για την στιγμή που «η πορεία των εξελίξεων και της ταξικής πάλης, θα θέσουν στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της κατάκτησης της εξουσίας από την εργατική τάξη, με τη στήριξη ή ανοχή των άλλων σύμμαχων λαϊκών στρωμάτων, για την οριστική απαλλαγή τους από την εκμετάλλευση και την καταπίεση». Σημαίνει κόμμα «ικανό να απαντά στις επιθέσεις του αντιπάλου, στους πάσης φύσεως μηχανισμούς του αστικού κράτους και να συμβάλλει σε αντίστοιχη ετοιμότητα του εργατικού κινήματος».

Σοσιαλισμός, ο μόνος δρόμος

Ερωτηθείς για την αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού, ως προγραμματική θέση του ΚΚΕ, είπε ότι «ο σοσιαλισμός είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, για να περάσει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας η αντιδραστική τάξη που βρίσκεται στην εξουσία και ασκεί τη σύγχρονη αστική δικτατορία των μονοπωλίων» ενώ απαρίθμησε σειρά βασικών σύγχρονων λαϊκών αναγκών που θα λυθούν στον σοσιαλισμό, μην παραλείποντας «φυσικά την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και συμμαχίες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΔΝΤ, που σφίγγουν σαν θηλιά το λαιμό της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών και καταπιεσμένων».

SHARE