ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ – ΕΛΛΑΔΑ: Νέο νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης με …στόχο και την Χρυσή Αυγή

Νομοσχέδιο που θα αντιμετωπίζει τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα ρατσισμού και ξενοφοβίας με αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις, βαριά πρόστιμα, αλλά και με στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων, πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», θα προβλέπει ποινικές κυρώσεις εναντίον εκείνων που δημόσια προκαλούν ή διεγείρουν σε βιαιοπραγίες σε βάρος προσώπων βάσει του χρώματος, της φυλής, της θρησκείας, της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής.

Παράλληλα προβλέπονται ποινικές κυρώσεις και για όποιον εγκωμιάζει δημόσια ή αρνείται ή εκμηδενίζει τη σημασία εγκλημάτων πολέμου, γενοκτονίας, κατά της ανθρωπότητας, με γνώμονα διακρίσεις φυλετικές, θρησκευτικές, εθνοτικές κ.λπ. και με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες, εχθροπάθεια κ.λπ.

Οι ποινικές κυρώσεις ξεκινούν από φυλάκιση 6 μηνών έως 3 ετών, αλλά μπορεί να φθάνουν και υψηλότερα -γίνονται σκέψεις για ποινές έως 6 έτη- εφόσον επακολούθησε η τέλεση βιαιοπραγιών κ.λπ. με τσουχτερά πρόστιμα μέχρι 20.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα που θα τιμωρούνται και με στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων (πιθανότατα 1 έτους).

Στην περίπτωση που δράστης είναι πολιτικό πρόσωπο μια τέτοια συμπεριφορά θα έχει ως συνέπεια την άρση ασυλίας, τη δίωξη και, σε περίπτωση καταδίκης, τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και συνεπώς την έκπτωση από τη βουλευτική έδρα.

Αν μάλιστα τέτοιες ενέργειες που παρακινούν σε βιαιοπραγίες γίνονται από αρχηγό κόμματος, τότε θα διακόπτεται η κρατική επιχορήγηση του κόμματος, αναφέρει το «Έθνος».

SHARE