Π. Τόμσεν: Συζητάμε ουσιαστική επέκταση των ωριμάνσεων για το ελληνικό χρέος

To ΔΝΤ ζητά χώρο για να ανασάνει η ελληνική οικονομία, τόνισε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα der Standard.

«Η Ελλάδα χρειάζεται πιο μακροχρόνιες προθεσμίες για να μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της. Η επέκταση των ωριμάνσεων αρκεί, όμως θα πρέπει να είναι ουσιαστική. Όχι όμως 100 χρόνια», εξήγησε ο Τόμσεν, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα της επέκτασης των ωριμάνσεων συζητείται τώρα.

Όπως τονίζει ο αξιωματούχος του ΔΝΤ ερωτώμενος σχετικά,  «η Αυστρία θα πάρει τα λεφτά της πίσω.  Δεν ζητάμε ένα κούρεμα το οποίο θα εξαλείψει τις υποχρεώσεις της Αθήνας.  Για να μπορέσει η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, πρέπει να ανακάμψει. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά, έκανε απίστευτες περικοπές. Τώρα η χώρα χρειάζεται μεγαλύτερες προθεσμίες για να εξοφλήσει τα χρέη της και μια περίοδο στην οποία επωφελείται από την αναβολή πληρωμής», εξηγεί.

Ερωτώμενος αν τον ενοχλεί το γεγονός ότι έχει συνδεθεί προσωπικά με τις περικοπές και την κοινωνική κρίση στην Ελλάδα, ο Τόμσεν τονίζει:

«Αυτή είναι η ειρωνεία του θέματος: εδώ και μερικά χρόνια, εμείς απαιτούσαμε μια λιγότερο γρήγορη αποκατάσταση του προϋπολογισμού.  Το να μας επιρρίπτεται η ευθύνη είναι άδικο. Οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν με τους Έλληνες για αυστηρούς στόχους, οι οποίοι ήταν άσκοπα φιλόδοξοι και χρειάστηκαν σημαντικές περικοπές.  Εμείς το αποδεχθήκαμε.

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, όταν οι αριθμοί άρχισαν να αποκλίνουν όλο και περισσότερο από τους στόχους, είχαμε επισημάνει ότι κάτι είναι λάθος.  Είπαμε: Χωρίς αυτά τα πρόσθετα μέτρα, αυτό που συμφωνήσατε δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προέκυψε η εντύπωση ότι θα ήταν οι κατευθυντήριες γραμμές μας – αλλά δεν ήταν», υποστηρίζει ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με τις περικοπές στην Ελλάδα όσο κανείς άλλος. Όπως υποστηρίζει ο Τόμσεν, το ΔΝΤ πάντα υποστήριζε ότι η  στρατηγική σταθερής αύξησης των φόρων δεν θα λειτουργήσει εάν η φορολογική βάση δεν αυξηθεί.  «Και έχουμε επιβεβαιωθεί», προσθέτει ο αξιωματούχος του Ταμείου.

Σύμφωνα με τον Τόμσεν μια άλλη ανησυχία αφορά τις συντάξεις: για να μην χρειαστεί να τις μειώσουν, οι ελληνικές κυβερνήσεις δέχτηκαν σχεδόν κάθε άλλη περικοπή των δαπανών.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα νοσοκομεία για παράδειγμα  να διαμαρτύρονται για ελλείψεις και η αστυνομία να μην έχει πόρους για ελαστικά.  Και όλα αυτά επειδή οι δαπάνες μειώθηκαν με μη βιώσιμο τρόπο.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ως ΔΝΤ, απαιτούσαμε συνταξιοδοτικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις εδώ και πολλά χρόνια. Και τελικά η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τσίπρα επιτέλους συμφώνησε».

SHARE