Πώς θα λειτουργούν οι λοταρίες των αποδείξεων – Με SMS η συμμετοχή στην κλήρωση

Lotaria

Με αποστολή γραπτού μηνύματος (SMS), το οποίο θα περιλαμβάνει τον ΑΦΜ του εμπόρου, την αξία της συναλλαγής και την ημερομηνία και ώρα πραγματοποίησης της συναλλαγής θα καταχωρείται ο καταναλωτής στη λοταρία των αποδείξεων, η οποία θα κληρώνει δώρα για τους «ευσυνείδητους» πολίτες.

Το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να επαναφέρει το σύστημα @apodeixi που δημιούργησε ο Βασίλης Γεωργίου, ερευνητής του Δημόκριτου, και είχε συμπεριληφθεί στο email Χαρδούβελη.

Είχε εκτιμηθεί, μάλιστα, ότι το μέτρο μπορεί να αποφέρει έσοδα -κυρίως από την περιστολή της φοροαποφυγής του ΦΠΑ- της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας.

Αντίστοιχη εφαρμογή έχει δοκιμαστεί στην Πορτογαλία και οι πρώτοι μήνες κρίθηκαν ιδιαίτερα αποδοτικοί.

Αναλυτικά, το σύστημα @apodeixi λειτουργεί ως εξής:

1. Ολόκληρη η εφαρμογή στηρίζεται στα γραπτά μηνύματα (SMS): ο καταναλωτής στέλνει γραπτό μήνυμα το οποίο περιλαμβάνει τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του καταστηματάρχη, την αξία της συναλλαγής και την ημερομηνία και ώρα πραγματοποίησης της συναλλαγής.

2. Το SMS περνάει από έλεγχο ορθότητας (π.χ να είναι υπαρκτός ο ΑΦΜ του καταστηματάρχη) και αποθηκεύεται σε βάση δεδομένων.

3. Σε κάθε αριθμό απόδειξης, γίνεται αντιστοίχιση ενός αύξοντα αριθμού. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι αριθμοί αυτοί μπαίνουν σε κλήρωση. Οι νικητές ενημερώνονται και πάλι με SMS το οποίο αποστέλλεται απευθείας από τον μηχανισμό. Ειδικά για τα μεγάλα δώρα (στο εξωτερικό κληρώνονται ακόμη και αυτοκίνητα) θα είναι απαραίτητη και η προσκόμιση της απόδειξης.

Το πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος, είναι ένα από τα καίρια ερωτήματα και σύμφωνα με πληροφορίες, αν κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες, το σύστημα μπορεί να ενεργοποιηθεί εντός έξι μηνών.

SHARE