Πως μπορεί η Ελλάδα να πετύχει ανάπτυξη εως και 7% το 2014

Η ελληνική οικονομία πορεί να εξέλθει της ύφεσης εντός του 2014, εφόσον υλοποιηθούν μια σειρά από προαπαιτούμενα, δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της Allianz Group, Μίκαελ Χάιζε.

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ο κ. Χάιζε σημείωσε ότι «οι ενδείξεις είναι ισχυρές πως το 2013 θα υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό» και ότι εάν ανοίξουν ουσιαστικά συγκεκριμένες αγορές και επαγγέλματα στη χώρα, το ΑΕΠ μπορεί να ενισχυθεί κατά 3 – 7%.

Ωστόσο, ο κ. Χάιζε τόνισε ότι πρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων και έθεσε ως πρωταρχικούς στόχους τον έλεγχο των δαπανών Υγείας, την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, τη δημιουργία περιουσιολογίου και την ενίσχυση της αυτοτέλειας και της επάρκειας των εισπρακτικών μηχανισμών.

Επιπλέον σημείωσε ότι, είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης με την υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, την πάταξη της διαφθοράς, καθώς και τον περιορισμό του διοικητικού κόστους και των γραφειοκρατικών εμποδίων.

Ταυτόχρονα ο κ. Χάιζε υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης του ανοίγματος συγκεκριμένων αγορών, προϊόντων και επαγγελμάτων. «Επειδή η ζήτηση θα παραμείνει χαμηλή λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών, η ανάπτυξη θα έλθει από ιδιωτικές επενδύσεις και εξαγωγές, υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί το άνοιγμα της αγοράς εργασίας και ότι θα αρθούν τα εμπόδια σε αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, όπως ο Τουρισμός και το Λιανικό εμπόριο», τόνισε.

Αναφερόμενος στη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα είναι διαχειρίσιμο, υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι το 2025 το κόστος του κρατικού δανεισμού θα κινείται με επιτόκιο 3,7% και η χώρα θα εμφανίζει ρυθμό ανάπτυξης 2,2%.

SHARE