Πως κλέβουν τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικές κλινικές

Διπλές χρεώσεις Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων στον ΕΟΠΥΥ για την «ίδια» νοσηλεία ασθενών και παράταση της νοσηλείας ασφαλισμένων πέραν του προβλεπόμενου χρονικού ορίου, με υπερβολικές χρεώσεις αναλώσιμων ιατρικών υλικών στον επιπλέον χρόνο παραμονής των ασθενών.

Είναι κάποια από τα τρικ που χρησιμοποιούν σε συστηματική βάση, ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια στις «συναλλαγές» τους με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες καταδεικνύουν ότι για κάποιους εμπλεκόμενους στον χώρο της Υγείας η «άντληση παράνομου κέρδους» δεν σταμάτησε. Αποδεικνύεται επίσης , όπως γράφει η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» ότι η έλλειψη «αυτόματων» ελεγκτικών μηχανισμών μπορεί να μετατρέψει τα ΚΕΝ από εργαλείο για τον εξορθολογισμό των δαπανών σε άλλο ένα πεδίο διασπάθισης δημοσίου χρήματος.

Οι πρακτικές αυτές αποκαλύπτονται από τα συμπεράσματα ελέγχων της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ), που διενεργήθηκαν τον περασμένο Απρίλιο και Μάιο, τα οποία βρίσκονται ήδη στο γραφείο του αρμόδιου υφυπουργού Υγείας, Αντώνη Μπέζα. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Μπέζας, το υπουργείο προτίθεται να σταματήσει διά νόμου τις πρακτικές αυτές, αυστηροποιώντας το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την εφαρμογή των ΚΕΝ, ώστε να κλείσουν όσα «παράθυρα» επιτρέπουν στους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας να υπερχρεώνουν τον ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα, από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει και ο κλινικός έλεγχος (clinical auditing) του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικά νοσοκομεία, που θα προλαμβάνει ενδεχόμενα «λάθη» στη χρέωση νοσηλίων στον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ελέγχων της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, μία από τις συνηθέστερες πρακτικές ιδιωτικών κλινικών είναι η διπλή χρέωση των ΚΕΝ για την «ίδια» νοσηλεία ασφαλισμένου. Eίναι ενδεικτική η περίπτωση ασθενούς που εισήλθε σε κλινική για επέμβαση «ρουτίνας», παρέμεινε για τον προεγχειρητικό έλεγχο, έλαβε εξιτήριο και εισήχθη ξανά την επόμενη ημέρα για να υποβληθεί στην εγχείρηση. Αν και ουσιαστικά επρόκειτο για την ίδια πράξη, αυτή χρεώθηκε ως δεύτερο ΚΕΝ στον ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα, αναφέρονται και περιπτώσεις όπου ο ασθενής ουδέποτε «μετακινήθηκε» από την κλινική. Σημειώνεται ότι τη δυνατότητα «διπλού ΚΕΝ» για κύρια και δεύτερη νοσηλεία δίνει ως «εξαίρεση» υπουργική απόφαση του 2012, με την προϋπόθεση ότι το δεύτερο συνεχόμενο ΚΕΝ θα τιμολογείται στο 50% του κόστους του. Ωστόσο, αυτή η εξαίρεση φαίνεται να έχει γίνει κανόνας.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε στην «Κ» ο κ. Μπέζας, το υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται στην κατάργηση αυτής της πρακτικής. Παράλληλα, ένα από τα συχνότερα «κόλπα» που αποκάλυψαν οι έλεγχοι είναι και η χρέωση των πιο «ακριβών» ΚΕΝ για απλές περιπτώσεις. Ειδικότερα, σε συστηματική βάση, πολλές ιδιωτικές κλινικές «χρεώνουν» το ΚΕΝ π.χ. για την αντιμετώπιση μιας πάθησης και των επιπλοκών της, αντί για το απλό ΚΕΝ, που δεν περιλαμβάνει επιπλοκές ή ακόμα και χρέωση «κανονικού ΚΕΝ» αντί του αντίστοιχου για ημερήσια νοσηλεία.

Κανόνας φαίνεται να έχει γίνει και η παράταση της νοσηλείας του ασθενούς πέραν του χρόνου που αναφέρεται στα ΚΕΝ. Στην περίπτωση αυτή τα ασφαλιστικά ταμεία υποχρεούνται να καλύπτουν τη δαπάνη για τις πρόσθετες ημέρες νοσηλείας και για τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται. Τέλος, από τους ελέγχους αποκαλύφθηκε ότι ορισμένες ιδιωτικές κλινικές συστηματικά δέχονταν ασφαλισμένους για νοσηλεία, τους οποίους όμως στη συνέχεια παρέπεμπαν σε δημόσια νοσοκομεία, με τη «δικαιολογία» ότι δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το «εξειδικευμένο» πρόβλημα υγείας τους. Ο μεγάλος αριθμός αυτών των περιστατικών από συγκεκριμένες κλινικές είναι, σύμφωνα με τους ελεγκτές, ισχυρή ένδειξη ότι γνώριζαν οι ιδιωτικές κλινικές εξαρχής ότι δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αυτά τα περιστατικά, ωστόσο δέχονταν τους ασφαλισμένους χρεώνοντας τον ΕΟΠΥΥ…

SHARE