Πως είδαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας

Η Deutsche Bank εμφανίζεται θετική για την Εθνική Τράπεζα με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2013, διατηρώντας τη σύσταση buy (αγορά) και την τιμή στόχο στα 4,50 ευρώ.

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η Εθνική ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα, δείχνοντας ότι τα λειτουργικά μεγέθη βελτιώθηκαν.

Όπως αναφέρει, η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου είναι πολύ καλύτερη, ενώ η ποιότητα του ενεργητικού επιδεινώθηκε οριακά.

Η Deutsche Bank εκτιμά ότι η μετοχή της Εθνικής θα φτάσει στο peak της στο τέλος του 2014 ή στις αρχές του 2015.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η JP Morgan Cazanove, η οποία επισημαίνει ότι τα θετικά μεγέθη της Εθνικής το δ’ 3μηνο του έτους δείχνουν ότι έχει ξεκινήσει η αλλαγή προς το θετικότερο. Τα μεγέθη της Εθνικής ήταν καλύτερα του αναμενομένου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι για 5 συνεχόμενα τρίμηνα η τράπεζα παράγει κεφάλαια.

Στα αρνητικά τονίζει ότι ενώ οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια στην Ελλάδα μειώνονται, στην Τουρκία δείχνουν να αυξάνονται.

Η Citigroup εκτιμά πως η εικόνα για την Εθνική μπορεί να ξεκαθαρίσει μετά τα stress test της ΕΚΤ, ωστόσο υπάρχουν θετικά σημάδια για την πορεία των επιμέρους μεγεθών.

Η Citigroup δεν καλύπτει την Εθνική με τιμή στόχο, ωστόσο διατηρεί σύσταση neutral.

Θεωρεί, επιπλέον, ότι η οικονομική και πολιτική κατάσταση στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, μπορεί να επηρεάσει τα μεγέθη της τράπεζας.

Πως είδαν εγχώριοι αναλυτές τα αποτελέσματα

Η Piraeus Securities σχολιάζει στο πρωινό της report ότι τα προ προβλέψεων έσοδα της ΕΤΕ ήταν υψηλότερα των προβλέψεών της (1,55 δισ. ευρώ έναντι εκτίμησης για 1,51 δισ. ευρώ), οι προβλέψεις επίσης καλύτερες (1,63 δισ. ευρώ έναντι εκτίμησης για 1,77 δισ. ευρώ), όπως και τα καθαρά κέρδη (809 εκατ. ευρώ, έναντι εκτίμησης για 102 εκατ. ευρώ, λόγω των έκτακτων στοιχείων).

Από την πλευρά της η Eurobank Securities επίσης εκφράζει ικανοποίηση για τα καθαρά κέρδη, σημειώνοντας ότι στο δ’ τρίμηνο, αποδείχθηκαν καλύτερα των εκτιμήσεών της ακόμα και αν εξαιρεθούν έκτακτα στοιχεία. Καλύτερη του αναμενόμενου ήταν η εικόνα και σε λειτουργικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο καθαρών εσόδων από τόκους που διαμορφώθηκαν σε 776 εκατ. ευρώ, έναντι εκτίμησης της Eurobank Sec. για 746 εκατ. ευρώ.

Καλύτερα των μέσων εκτιμήσεων (που «έδειχναν» ζημιές 88 εκατ. ευρώ), αλλά και των δικών της (που επίσης έκαναν λόγο για ζημιές 64 εκατ. ευρώ) χαρακτηρίζει τα καθαρά κέρδη δ’ τριμήνου της ΕΤΕ και η IBG.

Εστιάζοντας στα έσοδα από βασικές δραστηριότητες της ΕΤΕ, η Alpha Finance σημειώνει ότι ξεπέρασαν κατά 20 εκατ. ευρώ ή κατά 2,2% τις εκτιμήσεις της. Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ), αποδείχθηκαν αντίστοιχα των εκτιμήσεών της, ενώ χαρακτηρίζει ως έκπληξη τα ισχυρά έσοδα από trading (131 εκατ. ευρώ).

SHARE