Πως βλέπει το Economist τις πολιτικές εξελίξεις – “Ακροαριστερός” ο ΣΥΡΙΖΑ! – “Ανθεκτική” η ΝΔ

 

“Το πελατειακό σύστημα στην Ελλάδα βρίσκεται υπό κατάρρευση. Η εποχή όπου το πολιτικό σύστημα ήταν υπεύθυνο να βρει μία θέση εργασίας για τον Έλληνα ψηφοφόρο -ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα- έχει περάσει ανεπιστρεπτί”, επισημαίνει σε ανάλυσή του για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα το περιοδικό Economist.

Ως το πιο “ανθεκτικό” κόμμα του ελληνικού πελατειακού συστήματος, που καταρρέει, χαρακτηρίζει το περιοδικό,  τη Νέα Δημοκρατία, εκτιμώντας όμως πως ψηφοφόροι της έχουν μετατοπιστεί στο νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή.

Το περιοδικό αναφέρεται στον «ακροαριστερό» ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου ηγείται ο «πύρινος» 39χρονος Αλέξης Τσίπρας. Το αντιπολιτευόμενο κόμμα, αναφέρει,  συνιστά εχθρό των Ελλήνων επιχειρηματιών, καθώς τους απειλεί με την επιβολή εκτεταμένων φόρων.

Στις ευρωεκλογές του Μαΐου, δύο νέα κεντροαριστερά κόμματα, η Ελιά και το Ποτάμι, αναμένεται να διεκδικήσουν τη ψήφο του ελληνικού λαού, αναπληρώνοντας το κενό του ΠΑΣΟΚ”, αναφέρει το δημοσίευμα. Επισημαίνεται μάλιστα ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, δέχεται ισχυρή επίθεση από τον πρώην Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου”.

Σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο “Η αναμόρφωση του πολιτικού τοπίου”, επισημαίνεται πως “η κεντροδεξιά ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θεωρούνται από την πλειονότητα των Eλλήνων, οι υπαίτιοι της κρίσης αλλά και της κατάρρευσης του συστήματος πατρωνίας των τελευταίων 30 ετών!”.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Economist, η ελληνική οικονομία βελτιώνεται μεν -με έξοδο στις αγορές, αύξηση των τουριστικών ροών και ελπίδες προσέλκυσης ξένων επενδύσεων- ωστόσο το κύμα αισιοδοξίας δεν φαίνεται να διαχέεται και στους Έλληνες ψηφοφόρους ωστέ να επιστρέψουν σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς η ανεργία παραμένει άνω του 26%, η εργασιακή ανασφάλεια είναι διάχυτη και η φτώχεια απειλεί ευρεία κοινωνικά στρώματα.

SHARE