Πρόσθετα μέτρα 3,6 δισ. απαιτούν τώρα οι δανειστές – Ύστατη προσπάθεια Τσακαλώτου για συμβιβασμό με Λαγκάρντ

daneistes

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Ουάσιγκτον οι δανειστές απαιτούν από την κυβέρνηση να ψηφίσει και προληπτικά μέτρα, πέραν των προβλεπόμενων 5,4 δισ. ευρώ, ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Τα πρόσθετα μέτρα θα τελούν εν αναμονή, εν είδει αυτόματων σταθεροποιητών στην περίπτωση που διαπιστωθεί εκτροχιασμός του προγράμματος. Είναι ενδεικτικό ότι μετά την Κριστίν Λαγκάρντ που ζήτησε «ρεαλιστικά μέτρα» από την ελληνική κυβέρνηση, και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μοσκοβισί μίλησε για «αξιόπιστα μέτρα».

Και με τα δεδομένα αυτά όμως, τίποτα δεν εγγυάται πως η συμφωνία θα κλείσει μέσα στον Απρίλιο. Αντιθέτως φαίνεται πως κερδίζει έδαφος ο «χρησμός» του Νίκου Παππά για συμφωνία «λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα», αφού όλη την Μεγάλη Εβδομάδα στο υπουργείο Οικονομικών θα αναζητούν νέα μέτρα για να «στολίσουν»… τη συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση.

Όλοι οι συνομιλητές του κ. Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον συμφωνούν μεν μαζί του πως πρέπει να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, αλλά κανείς δεν του δίνει ξεκάθαρο μήνυμα πότε και πώς θα φτάσει στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Από πλευράς της, η ελληνική πλευρά ποντάρει σε νέους έμμεσους φόρους που πιστεύει πως «θα αρέσουν» στους δανειστές, για να συμπληρώσει το πακέτο των μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ που πρότεινε στους Θεσμούς. Για να αποφύγει  περικοπές μισθών και συντάξεων, η κυβέρνηση έφτασε να συζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, ΦΠΑ 24%, αυξήσεις ΦΠΑ σε θέατρα και σινεμά, αλλά και νέους έμμεσους φόρους «έκπληξη» στους χρήστες ευρυζωνικών συνδέσεων ίντερνετ –και όχι μόνον.

Όλα αυτά συζητήθηκαν και στη δεύτερη έκτακτη συνάντηση Λαγκάρντ-Τσακαλώτου τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στην Ουάσιγκτον, που διήρκησε περίπου είκοσι λεπτά. Λίγο νωρίτερα πάντως η «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ έλεγε πως δεν θα πρέπει να αναμένονται άμεσα αποτελέσματα και «υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει, αυτά τα πράγματα θέλουν χρόνο».

 Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΑΓΚΑΡΝΤ – ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στην Ουάσινγκτον, Θανάσης Τσίτσας, ο Ευ.Τσακαλώτος,εξερχόμενος της συνάντησης, είχε μια σύντομη συνομιλία με έλληνες δημοσιογράφους στους οποίους δήλωσε, ” Είχαμε μια καλή συζήτηση με την κ. Λαγκάρντ για να διευκρινίσουμε μερικά πράγματα. Νομίζω ότι θα συνεχίσουμε την Δεύτερα, Τρίτη  τις συζητήσεις με τους επικεφαλείς των θεσμών και περιμένουμε ότι όλοι θα κλείσει η συμφωνία για να πάμε στο Eurogroup”.

Ερωτηθείς αν υπήρχε κάποια πρόταση στο τραπέζι κι αν αυτή ήταν από τη Κομισιόν, ο υπουργός απάντησε, “Θα πέσουν πολλές προτάσεις στο τραπέζι. Θα είναι μια ενδιαφέρουσα διαδικασία μέχρι να φτάσουμε στην τελική συμφωνία, έχουμε διαδοχικές προσεγγίσεις σε μια λύση που θα πέφτουν συνεχώς προτάσεις στο τραπέζι. Θα περιμένετε κάτι λιγότερο όταν  φτάνεις στο τέλος μιας σημαντικής αξιολόγησης όταν έχεις μέσα και το χρέος;  Άλλες θα είναι καλύτερες, άλλες θα είναι χειρότερες”.  

Ερωτηθείς αν φτάνουμε στο τέλος, απάντησε μονολεκτικά, “όχι”, ενώ στο ερώτημα αν η πρόταση αυτή είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα δήλωσε, “Όχι δεν είναι έτσι. Θα έχει πολλές προτάσεις. Άλλες θα είναι καλύτερες και άλλες χειρότερες”.

Συμφωνία με προληπτικά μέτρα

Μετά και το ραντεβού Τσακαλώτου με Λαγκάρντ και Ντάισελμπλουμ,  φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά δεν κέρδισε τίποτα από όσα περίμενε. Οι μόνες ελπίδες της εναπόκεινται πλέον στον πρόεδρο Ομπάμα, αν και εφόσον πιέσει πολύ  την Άνγκελα Μέρκελ για το ελληνικό ζήτημα.

Ακόμα χειρότερα, αντί να «πετάξει έξω» το ΔΝΤ από την αξιολόγηση, όπως επιδίωκε η κυβέρνηση, φαίνεται πως η «πολιτική λύση» που δέχονται οι δανειστές είναι ότι ζητούν πρόσθετα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ και «αυτόματους σταθεροποιητές» στην περίπτωση εκτροχιασμού του προγράμματος.

Υπό το βάρος της αμφισβήτησης από την πλευρά του ΔΝΤ της επίτευξης των στόχων του προγράμματος, διεθνή δίκτυα  αναφέρουν πως οι δανειστές θα απαιτήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να ψηφίσει πρόσθετα μέτρα, έτοιμα να εφαρμοστούν αυτόματα εάν διαπιστωθεί απόκλιση από τους διακηρυγμένους στόχους για πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Αλλά και ο «σύμμαχος» της κυβέρνησης, Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι μένει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 22ας Απριλίου, και κάλεσε εκ νέου την Αθήνα να θέσει σε εφαρμογή όλες τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. «Χρειάζεται να νομοθετηθούν όλες τις μεταρρυθμίσεις με αξιόπιστο τρόπο» είπε χαρακτηριστικά. «Σημειώθηκε καλή πρόοδος τις τελευταίες ημέρες και θα πρέπει να γίνουν περισσότερα προκειμένου να φτάσουμε σε ένα σημείο, που θα επιτρέπει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Πολιτική βούληση για μία συμφωνία υπάρχει από όλες τις πλευρές» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος όμως στη διαφωνία των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ για τους δημοσιονομικούς στόχους, σχολίασε πως το πρόγραμμα δεν μιλάει για πλεόνασμα 3,5% “επί δεκαετίες”. Θέτει, όπως εξήγησε, το στόχο αυτό για το 2018 και αυτό είναι εφικτό.

Στο μνημόνιο αναφέρεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα 0,5% 1,75% και 3,5% για το 2016, το 2017, το 2018 και έπειτα (“2018 and beyond”) αντίστοιχα. Όπως εξήγησε ο κ. Μοσκοβισί το “έπειτα” αναφέρεται στη διατήρηση πλεονάσματος προκειμένου η Ελλάδα να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Χωρίς όμως άλλο «χαρτί» στα χέρια της, η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τους δανειστές για να γυρίσουν άμεσα στην Αθήνα οι επικεφαλής της Τρόικα την Δευτέρα. «Θα επιστρέψουν άμεσα στην Αθήνα» έλεγε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συνάντηση με τον Κριστίν Λαγκάρντ, «αρχές της εβδομάδας θα επιστρέψουν» έλεγαν γενικά και αόριστα Λαγκάρντ και Τόμσεν, ενώ ο Επίτροπος Μοσκοβισί σημείωνε πως  «έχει πολύ δουλειά ακόμα».

Με άλλα λόγια, δύσκολα θα υπάρξει πρόοδος ως την Πέμπτη οπότε θα διακοπούν οι συνομιλίες στο Χίλτον, ενώ ίσως δεν έχει νόημα να υπάρξει έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα πριν την Μεγάλη  Παρασκευή.

Από την πλευρά του και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φέρεται να δήλωσε ότι στόχος όλων των πλευρών είναι να υπάρξει μία συμφωνία μέσα στην εβδομάδα μετά την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Οι επαφές που έλαβαν χώρα μου επιτρέπουν να θεωρώ ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία εν όψει του άτυπου συμβουλίου (σ.σ. 22η και 23η Απριλίου) του Ecofin (των 28 υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.) στο Άμστερνταμ», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών  Σαπέν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να διεξαχθεί ξανά διαπραγμάτευση «στο χείλος του γκρεμού».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε επίσης αισιόδοξος. «Η αισιοδοξία μου ήταν ήδη μεγάλη» πριν από τις συζητήσεις οι οποίες διεξήχθησαν στην Ουάσινγκτον και «δεν έχει μειωθεί», ανέφερε.

 

TO ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

 

Ουάσιγκτον: Η Ελλάδα στα “γρανάζια” Λαγκάρντ – Λιου – Τόμσεν – Σόιμπλε

tsakalotos-lagard

Όλοι οι συνομιλητές του κ. Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον συμφωνούν μεν μαζί του πως πρέπει να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, αλλά κανείς δεν του δίνει ξεκάθαρο μήνυμα πότε και πώς θα φτάσει στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Την ίδια ώρα, ο λογαριασμός των νέων μέτρων έχει γίνει «λάστιχο», καθώς στην Αθήνα ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει πως δεν θα χρειαστούν πρόσθετα νέα μέτρα, ενώ ο Πολ Τόμσεν έφτασε να μιλά για έως και 8,1 δισ. ευρώ επιπλέον!

Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε χθες είναι ότι βγαίνοντας από τη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας μας απέφυγε να πει οτιδήποτε για όσα συζητήθηκαν. Περιορίστηκε να αναφέρει πως «δεν είναι και φανατικός ο κύριος Σόιμπλε υπέρ της ελάφρυνσης χρέους», για να τονίσει πως «δεν έχουμε βγάλει κάποια συμπεράσματα» από τις επαφές μαζί του.

Αντιθέτως, θετικό ήταν το κλίμα στη συνάντηση Τσακαλώτου – Σταθάκη με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν που τόνισε ότι αν δεν υπάρξει λύση μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου ή μέχρι τέλος Απριλίου το αργότερο, θα αποδειχθεί σε σε βάρος όχι μόνον της Ελλάδας αλλά και των δανειστών. Ο κ. Σαπέν τάχθηκε υπέρ μιας ρύθμισης του χρέους,  προκειμένου να δοθεί ισχυρό σήμα στις αγορές.

Επιστρέφει το κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Αθήνα

Τις βάσεις πάντως μιας συμφωνίας έως το άτυπο Eurogroup της 22ας Απριλίου (ή σε έκτακτο στις 25-26 του μηνός) έθεσε στην συνάντησή της με τον υπουργό Οικονομικών κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Το Ταμείο μιλά ως τεχνοκράτης και λέει τι πρέπει να κάνουν τόσο η Ελλάδα, όσο και οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι όμως ενεργούν και αντιμετωπίζουν το πρόβλημα μάλλον πολιτικά, παρά τεχνοκρατικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, Λαγκάρντ και Τσακαλώτος συμφώνησαν να επιστρέψει το κλιμάκιο του Ταμείου στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε ότι το Ταμείο παραμένει έτοιμο να στηρίξει το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας με βάση βιώσιμα και ρεαλιστικά μέτρα και μεσο-μακροπρόθεσμους στόχους αλλά και ελάφρυνση χρέους, ενώ και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση.

Τσακαλώτος: Εποικοδομητική η συνάντηση μου με Λαγκάρντ

Έπειτα από την συνάντηση  με την Κριστίν Λαγκάρντ ο κ. Τσακαλώτος σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους έκανε λόγο για μια «πολύ καλή η συνάντηση», σημειώνοντας πως η επικεφαλής του Ταμείου συμφώνησε ότι πρέπει επιστρέψει αμέσως η ομάδα στην Αθήνα και ότι πρέπει να βρεθεί λύση και η συζήτηση είχε ένα κομμάτι για το χρέος.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν έμεινε ικανοποιημένος από την συζήτηση απάντησε: «Ναι είμαι πολύ ικανοποιημένος και είμαι ευχαριστημένος».

Λιου: Πρέπει να ληφθούν σκληρές αποφάσεις

Το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στην Ελλάδα τόνισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου οποίος απηύθυνε έκκληση για γρήγορη λύση σε πνεύμα συμβιβασμού και υποχωρήσεων.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του και τον υπουργό Οικονομίας κ. Σταθάκη στο περιθώριο της εαρινής συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ είπε «είμαστε πολύ σαφείς με όλες τα εμπλεκόμενα μέρη ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί γρήγορα».

Παράλληλα, στις συνομιλίες που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του κ. Σόιμπλε με θέμα το ελληνικό πρόγραμμα, προέτρεψε όλα τα μέρη να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση και να συμφωνήσουν σε μία ουσιαστική ελάφρυνση χρέους.

Τι είπε ο Τόμσεν

Νωρίτερα χθες, τον «τόνο» είχε δώσει ήδη ο επικεφαλής του ΔΝΤ για τα θέματα Ευρώπης (και της Ελλάδος) κύριος Πολ Τόμσεν.

Όπως ανέφερε, «έχουν μείνει πίσω οι συζητήσεις για ελάφρυνση του χρέους και πρέπει να προχωρήσουν σύντομα» και τόνισε πως «το ΔΝΤ θα παρουσιάσει πρόγραμμα μόνο όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο για χρέος και μέτρα».

«Από το περασμένο καλοκαίρι το Ταμείο έλεγε ότι θα χρειαστούν μέτρα 4,5% του ΑΕΠ (8,1 δισ. ευρώ) για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει μεγάλη λιτότητα. Αν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι θέλουν να μείνουν προσκολλημένοι σε αυτόν τον στόχο (για 3,5%), το Ταμείο θα το αποδεχτεί, αλλά τότε πρέπει να δούμε και με ποια μέτρα μπορεί να επιτευχθεί», ανέφερε.

Συνάντηση Τσακαλώτου με Ντάισελμπλουμ σήμερα

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα στις 20.30 (ώρα Ελλάδας) ο κ. Τσακαλώτος θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ ο κ. Σταθάκης θα συναντηθεί και με την υφυπουργό για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Ενέργεια και το Περιβάλλον των ΗΠΑ Κάθριν Νοβέλι.

 

SHARE