Δεύτερη ευκαιρία στους αιώνιους φοιτητές – Τι προβλέπεται

[upd]Παράθυρο ευκαιρίας για τους αιώνιους φοιτητές που επέδειξαν «έμπρακτο ενδιαφέρον» να πάρουν το πτυχίο τους το τελευταίο διάστημα, ανοίγει το υπουργείο Παιδείας μετά τη συνάντηση που είχε ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος με τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων και τους προέδρους των ΤΕΙ.

Σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργού Παιδείας, και ύστερα από σχετική συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλο, θα δοθούν δύο επιπλέον εξεταστικές, του Σεπτεμβρίου και του Φεβρουαρίου, σε όσους φοιτητές συμμετείχαν στις εξετάσεις κατά τα δύο τελευταία ακαδημαϊκά έτη, 2012-13 και 2013-14.

Στην ίδια κατηγορία θα υπαχθούν και όσοι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις τους στα μαθήματα, αλλά οφείλουν διπλωματικές ή πτυχιακές εργασίες, ή πρακτική άσκηση στα ΤΕΙ. Αντίθετα, οι φοιτητές που δεν συμμετείχαν στις εξετάσεις, θα διαγραφούν οριστικά από τα μητρώα των σχολών τους στις 31 Αυγούστου του 2014. Η σχετική ρύθμιση θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, την προσεχή Τρίτη 26 Αυγούστου. Οι αιώνιοι φοιτητές υπολογίζονται κατά προσέγγιση σε 120.000 στα πανεπιστήμια και 50.000 στα ΤΕΙ. Από αυτούς θα διαγραφεί περίπου το 90-92% στα πανεπιστήμια και άνω του 60% στα ΤΕΙ.

Οι αριθμοί των «λιμναζόντων φοιτητών» είναι κατά προσέγγιση 120.000 στα Πανεπιστήμια και 50.000 στα ΤΕΙ (διότι π.χ το ΤΕΙ Αθηνών διέγραψε ήδη 17.000 από το 2007 έως σήμερα επειδή δεν ενεγράφησαν). Από αυτούς υπολογίζεται, ότι στα Πανεπιστήμια το 90-92% των λιμναζόντων θα διαγραφεί και αντιστοίχως άνω του 60% στα ΤΕΙ. Οι οριστικοί αριθμοί θα δοθούν από τα Ιδρύματα στο υπουργείο και θα δημοσιοποιηθούν μεθαύριο, Παρασκευή.

Με υπουργική απόφαση θα ρυθμιστεί εξάλλου το κενό στον νόμο για τις μετεγγραφές, ο οποίος δεν προβλέπει τον τόπο μετεγγραφής όταν μένει αλλού η οικογένεια, αλλού σπουδάζει το παιδί και αλλού επιτυγχάνει το δεύτερο παιδί. «Ο τόπος της μετεγγραφής σε αυτές τις περιπτώσεις θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση η οποία θα εκδοθεί εντός λίγων εβδομάδων και θα αφορά στις τεχνικές λεπτομέρειες των μετεγγραφών», τόνισε ο Α. Λοβέρδος.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Πρυτάνεις προς Λοβέρδο: Δώστε τελευταία ευκαιρία στους “αιώνιους” φοιτητές λόγω …κρίσης!

Ενας στους δέκα «αιώνιους» φοιτητές έχει επαναδραστηριοποιθεί πρόσφατα για να πάρει το πτυχίο του, λενε οι πρυτάνεις στον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», σε συνάντηση που θα έχουν σήμερα, Τετάρτη, οι πρυτάνεις με τον Ανδρέα Λοβέρδο θα πουν ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους περίπου ένας στους δέκα λιμνάζοντες φοιτητές επιχειρεί το τελευταίο διάστημα να ολοκληρώσει εσπευσμένα τις σπουδές του.

Για τον λόγο αυτό θα ζητήσουν να μην γίνει οριζόντια διαγραφή όλων, αλλά να εξαιρεθεί τουλάχιστον ένα 10% που έχει επαναδραστηριοποιηθεί τελευταία.

Οι πρυτάνεις θα επικαλεστούν κυρίως λόγους κοινωνικής ευαισθησίας τονίζοντας ότι δεν μπορεί από την μια πλευρά η πολιτεία να διευρύνει τους δικαιούχους μετεγγραφών λόγω της κρίσης και να μην βοηθά όσους προσπαθούν ξανά να πάρουν το πτυχίο τους, επίσης εν μέσω κρίσης.

SHARE