Πρώτο πράσινο φως για τη δόση στην Ελλάδα από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ

«Οι συζητήσεις είναι παραγωγικές και έχουν προχωρήσει καλά για μια σειρά μέτρα». Μ’ αυτή τη δήλωση ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, έδωσε το πράσινο φως για την συμφωνία Ελλάδας – τρόικας και την εκταμίευση των δόσεων 8,8 δις ευρώ.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε ικανοποίηση στην Αθήνα η οποία περίμενε μια πολιτική δήλωση στήριξης στις ελληνικές προσπάθειες. Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γ. Στουρνάρα δήλωσε ότι στην Ελλάδα έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά υπάρχει ανάγκη να επιταχυνθούν οι προσπάθειες. Για τον επικεφαλής του Eurogroup οι τομείς-κλειδιά όπου πρέπει να δοθεί έμφαση είναι το δημοσιονομικό κενό, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για τη δόση.

Όπως είπε ο Ντάισελμπλουμ η Αθήνα πρέπει να κάνει το μέγιστο δυνατό για να αποφύγει την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού στο πρόγραμμα, να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το ταχύτερο δυνατό και για να υλοποιήσει τους προαπαιτούμενους όρους για την εκταμίευση της δόσης του δανείου.

Μόνο όταν η τρόικα ολοκληρώσει την αξιολόγησή της και ανάψει το πράσινο φως θα συναντηθεί η ομάδα εργασίας του Eurogroup (Euroworking Group) για να εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, είπε ότι η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 2,8 δισ. ευρώ για τη δόση του Μαρτίου και άλλα 7,2 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

SHARE