Συμφωνία (επιτέλους) για την τραπεζική ενοποίηση – Οι διαφωνίες και η “χρυσή τομή”

Σε προκαταρκτική συμφωνία για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης Τραπεζών (Single Resolution Mechanism -SRM) κατάφεραν να καταλήξουν στις Βρυξέλλες Ecofin, Ευρωβουλή και Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τις 17ωρες συνεχόμενες διαπραγματεύσεις.

Αν δεν υπήρχε συμφωνία μέχρι τον Απρίλιο, τότε εγκυμονούσε ο κίνδυνος καθυστέρησης αρκετών μηνών για την ενεργοποίηση του SRM και του SRF, κάτι που θα αύξανε την αβεβαιότητα για τις προοπτικές της ζώνης του ευρώ.

Σήμερα οι ευρωβουλευτές θα παρουσιάσουν την προσωρινή συμφωνία στις πολιτικές τους ομάδες και θα ζητήσουν την επιβεβαίωση του σχετικού κειμένου πριν γίνουν γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες.

Οι διαφωνίες και η “χρυσή τομή” 

Βασικό αγκάθι στις διαπραγματεύσεις ήταν το χρονοδιάγραμμα κεφαλαιοποίησης και αμοιβαιοποίησης του Ταμείου Εκκαθάρισης των Τραπεζών (SRF). Το ζήτημα αυτό αποτελούσε μία από τις βασικές διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ επιθυμούσαν το Ταμείο να φθάσει στην πλήρη κεφαλαιακή δυναμικότητα των 55 δισ. ευρώ σε δέκα ή σε οχτώ χρόνια, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήθελε το Ταμείο να φθάσει στην πλήρη δυναμικότητά του σε τρία χρόνια.

Διαφωνία υπήρξε και για τον τρόπο λήψης αποφάσεων για την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ ήθελαν την απόφαση για το κλείσιμο μίας τράπεζας της Ευρωζώνης να την παίρνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενιαίας Αρχής Εκκαθάρισης, αλλά να έχουν λόγο τόσο το συμβούλιο της Αρχής Εκκαθάρισης, όσο και οι εθνικές Αρχές. Όμως το Ευρωκοινοβούλιο δεν ήθελε να υπάρχει καμία ανάμειξη των εθνικών αρχών και να είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ο μόνος θεσμός που θα αποφαίνεται αν μία τράπεζα είναι προβληματική και πρέπει να εκκαθαρισθεί.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν να δημιουργηθεί η τραπεζική ένωση και να κλείνουν οι τράπεζες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Πρωταρχικό ρόλο στην απόφαση για το κλείσιμο τραπεζών θα έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Για το Ταμείο Εξυγίανσης αποφασίσθηκε  να κεφαλαιοποιηθεί πλήρως σε διάστημα 8 ετών.

Βάσει της συμφωνίας, σε διάστημα οκτώ ετών θα ολοκληρωθεί η δημιουργία ενός ταμείου που θα χρηματοδοτείται με υποχρεωτική εισφορά επί των τραπεζών, αντί για 10 έτη που ήταν η αρχική πρόταση. Θα δίνεται επίσης η δυνατότητα στις χώρες να μοιράζονται μέχρι και το 40% των πόρων του ταμείου που θα συσταθεί για να καλύψει το κόστος εκκαθάρισης από την πρώτη χρονιά.

Δηλώσεις αξιωματούχων

«Η Ελληνική Προεδρία κατέληξε σήμερα το πρωί σε προσωρινή συμφωνία με τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης Tραπεζών (SRM)», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Ecofin, Γιάννης Στουρνάρας.

«Εκ μέρους της Προεδρίας, θα ήθελα να καλωσορίσω θερμά τη σημερινή συμφωνία σχετικά με αυτό το βασικό στοιχείο της τραπεζικής ένωσης της Ευρώπης. Ελπίζω ειλικρινά ότι θα ανοίξει τον δρόμο για την έγκριση από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εντός του χρονοδιαγράμματος που έχουμε θέσει ενόψει και των προσεχών ευρωεκλογών», είπε ο κ. Στουρνάρας. Εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα ότι τα κράτη – μέλη θα στηρίξουν τη συμφωνία αυτή.

«Χαιρετίζω τη συμφωνία για τον SRM», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, κάνοντας λόγο για ένα κρίσιμο βήμα για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και για την αντιμετώπιση της κρίσης.

 

SHARE