Προθεσμία 14 ημερών για οικειοθελή δήλωση κρυφών εισοδημάτων

Σε δημοσίευμα της, η εφημερίδα Καθημερινή, σημειώνει ότι όσοι επιθυμούν να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους με την εφορία και να αποκαλύψουν οικειοθελώς αδήλωτα εισοδήματα, μικρά ή μεγάλα, θα έχουν προθεσμία 14 ημερών.

Όσοι προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, θα έχουν σημαντικές εκπτώσεις, ενώ από την ανωτέρω ημερομηνία και μετά τα πρόστιμα θα φτάνουν μέχρι και το 120%.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έως τώρα περίπου 70.000-75.000 φορολογούμενοι έχουν περάσει την πόρτα της εφορίας και αποκάλυψαν αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη ύψους περίπου 400 εκατ. Περίπου το 80% των φορολογουμένων που εντάχθηκαν στη ρύθμιση, κλήθηκε από την εφορία να δώσει εξηγήσεις, καθώς από τον έλεγχο που έγινε στις λίστες και στα εμβάσματα διαπιστώθηκε αναντιστοιχία δηλωθέντων και περιουσιακών στοιχείων.

Επίσης, χρήση της διάταξης έκαναν και οι φορολογούμενοι στους οποίους είχε προσδιοριστεί φόρος με βάση τα ευρήματα του ελέγχου, καθώς και φορολογούμενοι που ήθελαν να τακτοποιήσουν λάθη του παρελθόντος. Όσοι έσπευσαν στην εφορία το έπραξαν για να πληρώσουν λιγότερους φόρους σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα. Πάντως, το ποσό που έχει εισπραχθεί κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό και ξεπερνάει τις προσδοκίες της φορολογικής διοίκησης, που υπολόγιζε λιγότερα έσοδα και συγκεκριμένα περί τα 200 εκατ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:

1. Στη ρύθμιση έχουν ενταχθεί 70.000-75.000 φορολογούμενοι.

2. Το ποσό που έχουν «αποκαλύψει»-αποδεχθεί ανέρχεται περίπου στα 4 δισ. ευρώ.

3. Τα ποσά που αποκαλύπτονται κυμαίνονται από 100.000 έως 300.000 ευρώ.

Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση πρέπει να πληρώσουν τον φόρο που προκύπτει σε 30 ημέρες ή, διαφορετικά, να υπαχθούν στη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων.

SHARE