Πολυνομοσχέδιο: Έγινε το πρώτο βήμα – Ποιες είναι οι επίμαχες τροπολογίες που αποσύρθηκαν

vouli3Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το πολυνομοσχέδιο και πλέον αύριο ξεκινά η συζήτησή του στην Ολομέλεια που θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης με την σχετική ψηφοφορία.

Εν τω μεταξύ, τις αλλαγές που θα γίνουν στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις, συζήτησαν τη Δευτέρα οι βουλευτές της ΝΔ με τους υπουργούς Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη και Παιδείας Κων.Αρβανιτόπουλο.

Αντιπροσωπεία των δημοτικών αστυνομικών συναντήθηκαν με τον γραμματέα της ΝΔ, Ανδρέα Παπαμιμίκο και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου. Κατά την συνάντηση δόθηκαν στους δημοτικούς αστυνομικούς διαβεβαιώσεις ότι θα απορροφηθούν στο σύνολό τους, στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι όσοι έχουν μεταπτυχιακό δεν θα φύγουν από το δυναμικό των δήμων.

Για τους εκπαιδευτικούς, ο κ. Αρβανιτόπουλος δεσμεύθηκε ότι όσοι φεύγουν από τα τεχνικά λυκεία, καθώς οι ειδικότητες καταργούνται και τίθενται σε διαθεσιμότητα, θα ενταχθούν σε δημόσια ΙΕΚ ή θα μοριοδοτούνται ως ωρομίσθιοι.
Τα ζητήματα που φάνηκε να απασχολούν τους βουλευτές της ΝΔ σχετικά με την κινητικότητα των εκπαιδευτικών ήταν δύο: τι μέλλει γενέσθαι με τους μαθητές που φοιτούν στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) και τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) από τη μία πλευρά και ποιες είναι οι προβλέψεις από το υπουργείο Παιδείας για τις ειδικότητες που καταργούνται.

Ο υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, εξήγησε στους βουλευτές ότι όσοι φοιτούν στα ΕΠΑΛ και τα ΕΠΑΣ δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα, καθώς όσοι έχουν επιλέξει ειδικότητες που καταργούνται, θα ολοκληρώσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους και τα κενά θα καλύψουν ωρομίσθιοι καθηγητές.

Επίσης, σε ό,τι αφορά στις ειδικότητες, ο Κ. Αρβανιτόπουλος αποσαφήνισε ότι ανάλογες ειδικότητες επαγγελμάτων παρέχονται στα 91 Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) σε υψηλότερο μάλιστα επίπεδο εκπαιδευτικής διαδικασίας και με τη δρομολογούμενη αναβάθμιση των ΔΙΕΚ θα δοθεί δυνατότητα εισαγωγής και σε αποφοίτους Γυμνασίου.

Σε εκκρεμότητα, ωστόσο, παραμένει το θέμα των τρίτεκνων, σχετικά με το εάν θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία της διαθεσιμότητας. Η βούληση του υπουργείου είναι να υπαχθούν σε καθεστώς εξαίρεσης, ωστόσο για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να αρθούν ορισμένα νομικά κωλύματα.

Απόσυρση τροπολογιών

Προκειμένου να καμφθούν οι ανιδράσεις στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αποφασίσθηκε επίσης να αποσυρθεί η τροπολογία για την χρήση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους από άλλους υπουργούς, ενώ κατά πληροφορίες τις επόμενες ώρες θα αποσυρθεί και η τροπολογία που δίνει ποινική ασυλία στα μέλη του ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με πηγές του in.gr, θα υπάρξει αναδιατύπωση της διάταξης, για να αναγνωρισθεί ότι πρέπει να υπάρχει νομική κάλυψη για τα μέλη του ΤΧΣ για ενδεχόμενη αστική ευθύνη, αλλά όχι για ποινική.

SHARE