Πολιτικό μήνυμα Βαρουφάκη: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπεται να αποτύχει

varoufakis_aftodioikisi

Ο υπουργός Οικονομικών κάνοντας δηλώσεις στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο WDR και στην εκπομπή europa forum, που μεταδόθηκε ζωντανά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, τόνισε πως η Ελλάδα χρειάζεται αναπτυξιακό σχέδιο, διαχείριση του χρέους και καταπολέμηση της φτώχειας εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και πως το λεγόμενο «Grexit» δεν θα έπρεπε καν να περνάει από τη σκέψη μας

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι είναι «αβάσιμη» η άποψη ότι ένα Grexit θα ήταν διαχειρίσιμο από την ευρωζώνη, σημειώνοντας πως η σκέψη και μόνο της εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, «είναι βαθειά αντιευρωπαϊκή».

Όσον αφορά στο μέλλον της χώρας, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως ένα αναπτυξιακό σχέδιο, η διαχείριση του δημόσιου χρέους και η καταπολέμηση της φτώχειας, είναι τα τρία πράγματα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα.

Ο Έλληνας υπουργός επανέλαβε την πάγια άποψή του ότι οι πολιτικές λιτότητας που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, μέσω του προγράμματος στήριξης, οδήγησαν σε ένα φαύλο κύκλο υπερχρέωσης και αποπληθωρισμού και υποστήριξε ότι η χώρα έχει ανάγκη από αναπτυξιακή πολιτική. Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα έλαβε πολύ περισσότερα χρήματα απ΄ ό,τι χρειαζόταν, τα οποία πετάχτηκαν μέσα σε μια «μαύρη τρύπα».

Όσον αφορά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις Αθήνας και θεσμών για ένα ολοκληρωμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι διεξάγονται με τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης. «Εκλεγήκαμε για να μεταρρυθμίσουμε την Ελλάδα και για να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις που οι προηγούμενες κυβερνήσεις αρνιόντουσαν να κάνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, σημείωσε, επίσης, ότι «διαπραγματεύσεις σημαίνει συμβιβασμοί» και αυτό, είπε, κάνουν όλες οι πλευρές, αυτό κάνει κάθε μέρα η ελληνική κυβέρνηση. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν θα κάνει συμβιβασμούς στις αρχές της». Όπως είπε, στόχος είναι να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία για την Ευρώπη και για την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, σε ερώτηση, αν θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε ότι θα έπρεπε να απευθύνουν την ίδια ερώτηση στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Αλέξη Τσίπρα, γιατί αυτός αποφασίζει.

Καταλήγοντας, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπεται να αποτύχει, διότι αν γίνει κάτι τέτοιο η χώρα θα κυριαρχηθεί από ακραίες δυνάμεις. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για όλους, είπε, και προσέθεσε ότι «παρόλο που είμαστε επικριτικοί ως προς τις πολιτικές που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, παράλληλα είμαστε ευρωπαϊστές».

SHARE