Ποιός θα είναι ο επόμενος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος;

Όσο πλησιάζει η ημερομηνία λήξης της θητείας του Γ.Προβόπουλου στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδοςτόσο θεριεύει το παρασκήνιο για το ποιός θα τον διαδεχθεί.

Το πιθανότερο, το λογικότερο και αν θέλετε, το πιο αξιοκρατικό με βάση το ίδιο το γεγονός της σωτηρίας των ελληνικών τραπεζών που είδαν …τον Χάρο με τα μάτια τους (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων των πολιτών), είναι να ανανεωθεί η θητεία του νυν διοικητή.

Δεν εξελίσσονται  όμως τα πάντα – και πουθενά στον κόσμο – όπως ο κοινός νους ορίζει. Οι διεθνείς επιρροές, η πολιτική συγκυρία και βέβαια,  οι προσωπικές σχέσεις με εκείνους που παίρνουν την τελική απόφαση, παίζουν τον καθιοριστικό ρόλο στις επιλογές αυτού του επιπέδου. Και η Τράπεζα της Ελλάδος, βρίσκεται σε αυτό το υψηλό επίπεδο.

Κανένας λοιπόν δεν μπορεί να αποκλείσει την περίπτωση , να μην είναι ο κύριος Γ.Προβόπουλος διοικητής και πάλι. όΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΑΞΙΖΕΙ.

Και αυτό, αν είναι να συμβεί, θα συμβεί, όσο και αν…χτυπιούνται στα πατώματα πολιτικοί μικρού βεληνεκούς, επιχειρηματίες και τραπεζίτες. Άποψη μπορεί να έχουν, αλλά ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ.

Συμπέρασμα: Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα γίνει εκείνος που θα αποφασιστεί σε επίπεδο Πρωθυπουργού, ο οποίος και θα σταθμίασει μια σειρά από παράγοντες, μεταξύ των οποίων αναμφισβήτητα είναι, άσχετα αν κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε, οι γνώμες ανθρώπων επιπέδου Ντράγκι και  Σόιμπλε.

Αν αυτοί πουν “Στουρνάρας” και ο Πρωθυπουργός πει “Στουρνάρας”, όλοι οι λοιποί, μπορούν…να πάνε να κουρεύονται! Και φυσικά, ένα πρόσωπο όπως αυτό του Γ.Προβόπουλου, ποτέ δεν θα πάει “χαμένο”. Θέσεις του επιπέδου του υπάρχουν…

 

 

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

SHARE