Ποιός θα αγοράσει τώρα τα ροδάκινα; Ο Πούτιν …εκδικείται – Αποζημιώσεις από την ΕΕ ζητούν οι παραγωγοί

 

Τη διεκδίκηση αποζημιώσεων, αλλά και τη δημιουργία κοινού μετώπου με παραγωγούς χωρών του ευρωπαϊκού νότου ώστε να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση στις Βρυξέλλες, αποφάσισαν οι παραγωγοί της Ημαθίας και της Κοζάνης σε σύσκεψή τους μετά το ρωσικό εμπάργκο στα οπωροκηπευτικά προϊόντα από χώρες της Ε.Ε.

Με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, ανέφερε πως αποφασίστηκε να ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση ν΄ ανοίξει άμεσα δύο χωματερές, σε Ημαθία και Πέλλα, ώστε να απογραφούν και να καταστραφούν οι αδιάθετες ποσότητες. «Ζητούμε από την κυβέρνηση να αποζημιώσει τους πληγέντες και στη συνέχεια να διεκδικήσει αυτές τις αποζημιώσεις από τις Βρυξέλλες», πρόσθεσε.

 

Τρεις οι άξονες της συνεργασίας των παραγωγών της Μεσογείου

Αναφορικά με τη συμφωνηθείσα συγκρότηση κοινού μετώπου με ομάδες παραγωγών της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, που συμμετέχουν στην ARAFEL, αυτή θα συζητηθεί στη διάρκεια προσεχούς συνάντησης. Η πρόταση στηρίζεται σε τρεις άξονες: απόσυρση και καταστροφή των ποσοτήτων που δεν μπορούν να διατεθούν, αποζημίωση των παραγωγών, μέσω των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν προ τριετίας με το e-coli και χρηματοδότηση των τόκων για την άτοκη αναχρηματοδότηση των πληγεισών επιχειρήσεων.

Ο κ. Γιαννακάκης επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή στα ψυγεία των συνεταιρισμών των οργανώσεων παραγωγών μόνο της Ημαθίας υπολογίζεται ότι βρίσκονται αδιάθετοι 9.000 τόνοι ροδάκινου, που σε ποσοστό άνω του 50% επρόκειτο να προωθηθούν στη ρωσική αγορά (οι ακριβείς ποσότητες θα είναι γνωστές αμέσως μετά την απογραφή, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο), ενώ στους επόμενους μήνες έπονται τα ακτινίδια και η φράουλα, που επίσης θα πληγούν.

«Τα φρούτα δεν είναι δυνατόν να διατεθούν σε ιδρύματα, ούτε να χυμοποιηθούν»

Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα φρούτα που τελικά δεν θα εξαχθούν δεν είναι δυνατόν να διατεθούν σε νοσοκομεία, σχολεία ή φιλανθρωπικά ιδρύματα, όπως προτάθηκε από κάποιες πλευρές, καθώς αφενός αυτή τη δυνατότητα δεν την έχουν όλοι οι εξαγωγικοί φορείς, παρά μόνο οι αναγνωρισμένες από την Ε.Ε. οργανώσεις παραγωγών και αφετέρου το ροδάκινο είναι ευπαθές φρούτο και άρα δεν θα φτάσει στους αποδέκτες στην ιδανική κατάσταση.

Κατά τον ίδιο, δεν είναι εφικτή ούτε η χυμοποίηση των φρούτων, καθώς αυτά βρίσκονται ήδη συσκευασμένα σε τελάρα, η αφαίρεση των οποίων συνεπάγεται «τεράστιο κόστος», σε μια εποχή που η τιμή του χυμού είναι ήδη «εξευτελιστικά χαμηλή» -μέχρι και 0,05 ευρώ- και υπάρχει πλεόνασμα χυμού επιτραπέζιου ροδάκινου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ: Να αποζημιωθούν από την ΕΕ οι παραγωγοί

 

Αποζημίωση των Ελλήνων αγροτών από την Ε.Ε. για τις ζημιές από το ρωσικό εμπάργκο ζητεί ο ευρωβουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς με ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωβουλή.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Νότη Μαριά προς την Επιτροπή έχει ως εξής:

«Στις 31 Ιουλίου 2014 η Ευρωπαϊκή Ένωση δια των αρμοδίων οργάνων της αποφάσισε την επιβολή περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Αντιδρώντας στο εμπάργκο που επιβλήθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία, οι αρμόδιες ρωσικές αρχές επέβαλαν με τη σειρά τους εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως η ψυχροπολεμική διάσταση που λαμβάνει η σύγκρουση Ε.Ε. – Ρωσίας έχει δυσμενέστατες οικονομικές συνέπειες για την Ελλάδα αφού η συνολική αξία των εξαγωγών της χώρας στην Ρωσία ανήλθε το 2013 σε 406 εκατ. ευρώ, ενώ το ίδιο έτος το 1.3 εκατ. ρώσοι τουρίστες που επισκέφτηκαν την Ελλάδα δαπάνησαν πάνω από 1.3 εκατ. δις ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή:

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος για την πλήρη αποζημίωση αλλά και την οικονομική στήριξη των ελλήνων παραγωγών και των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την ως άνω επιβολή του ρωσικού εμπάργκο;»

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ι.ΤΖΑΜΤΖΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Παρεμβάσεις ώστε να στηριχτούν οικονομικά οι ροδακινοπαραγωγοί ζητά με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, …
ο βουλευτής της ΝΔ Ιορδάνης Τζαμτζής, στον απόηχο του ρωσικού εμπάργκο.

Στην επιστολή ο κ. Τζαμτζής ζητά να ληφθούν μέτρα για να μπορέσουν να επιβιώσουν τον χειμώνα οι ροδακινοπαραγωγοί.

Μάλιστα, ο βουλευτής τονίζει ότι δεν μπορεί να προβλέψει τις αντιδράσεις των ροδακινοπαραγωγών και των φορέων της Πέλλας, της Ημαθίας της Πιερίας και της Λάρισας που είναι σε απόγνωση, στον απόηχο του ρωσικού εμπάργκο.

«Ξέρω σίγουρα κύριε Πρόεδρε, ότι θα έχει πείνα και ανέχεια. Και είναι η πρώτη φορά, που λέω μετά λόγου γνώσεως, ότι δεν μπορώ να προβλέψω τις αντιδράσεις των συμπολιτών μου», αναφέρει και προσθέτει οι ροδακινοπαραγωγοί, «προσδοκούν από σας να τους στηρίξετε, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν με τις οικογένειες τους».

 

 

SHARE