Ποιά ακίνητα πουλάει η εκκλησία

Εταιρεία αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας στα πρότυπα του ΤΑΙΠΕΔ ιδρύεθ η εκκλησία μαζί με το δημόσιο με στόχο να πουληθούν ακίνητα «φιλέτα» τα οποία αναμένεται να φέρουν στα εκκλησιαστικά και κρατικά ταμεία περισσότερα από 1.5 δισ ευρώ.

Η εταιρεία θα φέρει με την επωνυμία «Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε. (ΕΑΕΑΠ)».

Το μετοχικό κεφάλαιο θα είναι 300.000 ευρώ και μέτοχοι θα είναι το Ελληνικό Δημόσιο κατά 50% και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών με το ίδιο ποσοστό συμμετοχής.

Ποια ακίνητα θα μπουν στην εταιρεία αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας

• Το κτίριο στην οδό Μητροπόλεως 15 στο Σύνταγμα (Στεγάζονταν το υπ. Παιδείας)

• Επτά μεζονέτες στην περιοχή της Βουλιαγμένης

• Επτά διαμερίσματα (από 80 -110 τμ) στην περιοχή της Βουλιαγμένης

• Γραφεία και διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας

• Το πάρκινγκ στην Λ. Αλεξάνδρας απέναντι από την ΓΑΔΑ και δίπλα από το γήπεδο του Παναθηναϊκού

• Εκτάσεις σε Μονή Πεντέλης και Καρέα

Η κοινή δήλωση Σαμαρά – Ιερώνυμου

Σε από κοινού ανακοίνωση σχετικά με τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας για την αξιοποίηση της ακίνητης εκκλησιαστικής περιουσίας, προχώρησαν η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το Γραφείο Πρωθυπουργού, όπου εξηγούν για ποιους λόγους προχώρησαν σε αυτή την κίνηση.

Το κείμενο της ανακοίνωσης:

«Σε συνέχεια της σχετικής πρότασης του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου – η οποία έχει διατυπωθεί και τεθεί υπ΄ όψιν της Πολιτείας ήδη από τον Οκτώβριο του 2009- και προς την κατεύθυνση της υλοποίησής της, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το Ελληνικό Δημόσιο αποφάσισαν να προχωρήσουν άμεσα στην από κοινού σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία “Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας Α.Ε.”.

Σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα και την κοινωνία μας, που απαιτεί λύσεις και απαντήσεις στις βαρύτατες επιπτώσεις της σοβαρότερης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης των τελευταίων εξήντα και πλέον ετών, Εκκλησία και Πολιτεία συνεργάζονται για την εξυπηρέτηση του κοινού καλού. Με την Εκκλησία να θέτει ουσιαστικά για μία ακόμη φορά την περιουσία της στη διάθεση της Πολιτείας και του λαού μας.

Πρόκειται για μία κοινωνική σύμπραξη στο ανώτατο θεσμικό επίπεδο με μοναδικό σκοπό την ανακούφιση των σκληρά δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Γι΄ αυτό άλλωστε και τα έσοδα που θα προκύπτουν, θα κατευθύνονται από την μεν Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στην περαιτέρω στήριξη και επέκταση του κοινωνικού και φιλανθρωπικού της έργου, από το δε Ελληνικό Δημόσιο, στη διεύρυνση των κοινωνικών υποδομών του και στην αρωγή των πλέον ευπαθών και αδύναμων συμπολιτών μας».

SHARE