Πλανήτης γη 2013: 2000 δισεκατομμυριούχοι, 315 στην Κίνα – 199.235 με περιουσία 28 τρισ. δολάρια

Περίπου 199.235 άτομα έχουν συνολικό πλούτο στη διάθεσή τους, ύψους 28 τρισ. δολαρίων!
Μάλιστα, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων ξεπέρασε για πρώτη φορά τους 2.000, ενώ η αύξηση των πλουσίων εντοπίζεται στη Β.Αμερική και την Ευρώπη.
Κορυφαίος θεωρείται ο ιδρυτής της Microsoft με έντονη δράση στη φιλανθρωπία, Μπιλ Γκέιτς, με 67 δισ. δολάρια περιουσία, και ακολουθεί ο γκουρού των επενδύσεων Γουόρεν Μπάφετ με 53,5 δισ.
Αυτά τα στοιχεία, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», προκύπτουν απο την τελευταία έκθεση της ελβετικής τράπεζας UBS και της εταιρείας συμβούλων Wealth-X, όπου καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των πολυεκατομμυριούχων του πλανήτη.
Η Ασία ανέκαμψε με 44.505 πάμπλουτους εν συγκρίσει με τους 42.894 την παρελθούσα χρονιά. Τα επόμενα χρόνια, η Ασία αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερο πλούτο και να αναδείξει πιο πολλούς ζάμπλουτους από ότι η Ευρώπη.

KINA: 315 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΙ 

Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων σε δολάρια υπερέβη φέτος για πρώτη φορά στην Κίνα το συμβολικό όριο των 300, σύμφωνα με μια μελέτη του Ινστιτούτου Hurun που δόθηκε  στη δημοσιότητα. Τα ακίνητα είναι η κύρια πηγή πλουτισμού των κινέζων δισεκατομμυριούχων και αυτό παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει τις αγορές ιδιοκτησιών και την άνοδο των τιμών.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αριθμεί ακριβώς 315 δισεκατομμυριούχους.

Ο επικεφαλής του γιγάντιου ομίλου Wanda, ο οποίος εξαγόρασε την αμερικανική αλυσίδα κινηματογραφικών αιθουσών AMC, είναι πλέον ο πλουσιότερους άνθρωπος στη χώρα με περιουσία που υπολογίζεται σε 22 δισεκ. δολάρια.

Η μέση περιουσία των 1.000 πλουσιότερων Κινέζων ανέρχεται σε 1,04 δισεκατομμύριο δολάρια.

Ο Λέι Ζιν, ιδιοκτήτης των κινητών τηλεφώνων Xiaomi, ανέβηκε στον κατάλογο ταχύτερα από κάθε άλλον, καθώς επταπλασίασε την περιουσία του από τον ένα χρόνο στον άλλο, αυξάνοντάς την στα 2,6 δισεκ. δολάρια.

Πρωταγωνιστές σκανδάλων

Πολλοί απ’ αυτούς τους δισεκατομμυριούχους έγιναν όμως πρωταγωνιστές σκανδάλων: τρία από τα δέκα πρόσωπα που ήταν πέρυσι τα πλουσιότερα στο Σενγκντού, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σετσουάν (νοτιοδυτική Κίνα), είναι σήμερα προφυλακισμένα και περιμένουν να δικαστούν στο πλαίσιο της τρέχουσας εκστρατείας κατά της διαφθοράς, διευκρινίζει το Hurun.

Ένας άλλος φυλακισμένος δισεκατομμυριούχος, ο Σου Μινγκ, ο οποίος βρισκόταν πέρυσι στην 676η θέση του καταλόγου με 490 εκατ. δολάρια, ήταν τον περασμένο μήνα ένας από τους σημαντικότερους μάρτυρες στην πολύκροτη δίκη του Μπο Σιλάι, καθώς δήλωσε ότι διέθεσε για δωροδοκίες 3,4 εκατ. δολάρια και αγόρασε μια έπαυλη στις Κάννες της νοτιοδυτικής Γαλλίας για τον Μπο, πρώην μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Επίσης το κόστους τριών δισεκ. δολαρίων διαζύγιο της Βου Γιαζούν, της πάμπλουτης εργολάβου ακινήτων, την έκανε να πέσει από την 8η στην 22η θέση, ενώ ο πρώην σύζυγός της, χάρη σ’ αυτό το «μάννα», έκανε την είσοδό του στο Τοπ 50 των πλουσιότερων Κινέζων.

Η παρουσία στον κατάλογο του Hurun μπορεί όμως να είναι ένα «δηλητηριασμένο δώρο», τονίζει ο Όλιβερ Ρούι, καθηγητής οικονομικών και λογιστικής στη China Europe International Business School του Πεκίνου.

Η αξία των επιχειρήσεων που βρίσκονται στα χέρια αυτών οι οποίοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο μειώθηκε σημαντικά τα τρία τελευταία χρόνια και «εξαιτίας της πίεσης της κοινής γνώμης, η κυβέρνηση εξετάζει λεπτομερέστερα» τους λογαριασμούς τους, διαβεβαιώνει ο Ρούι σε μια μελέτη του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Τον Αύγουστο, το Hurun είχε ανακοινώσει πως η εμφάνιση νέων εκατομμυριούχων στην Κίνα επιβραδύνθηκε σαφώς στη διάρκεια του 2012, παράλληλα με μια αισθητή επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και την πτώση των τοπικών Χρηματιστηρίων. Πράγματι στο τέλος του 2012 η Κίνα αριθμούσε 1,05 εκατομμύριο εκατομμυριούχους (πρόσωπα που διαθέτουν περιουσία τουλάχιστον 10 εκατ. γιουάν, δηλαδή 1,63 εκατομμυρίου δολαρίων), μια αύξηση κατά μόλις 3% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, που ήταν η μικρότερη των πέντε τελευταίων ετών.


SHARE