Πειραιώς: “Υπερτιμημένη η μετοχή μετά το +31% από την αρχή του έτους”, λέει η BofA Merrill Lynch

BofAML: Υποβαθμίζει την Πειραιώς σε «underperform» - Στα 1,87 ευρώ η τιμή στόχοςΣε «underperform» από «neutral» υποβάθμισε την αξιολόγηση της Τράπεζα Πειραιώς η Bank of America Merrill Lynch, με έκθεσή της την 1η Απριλίου, διατηρώντας αμετάβλητη την τιμή-στόχο στα 1,87 ευρώ ανά μετοχή, μετά την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας κατά 1,75 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα, μετά την αύξηση 31% που έχει καταγράψει η τιμή της μετοχής της Πειραιώς από την αρχή του έτους, θεωρεί πως η μετοχή είναι υπερτιμημένη, στο 1,36x το P/BV του 2014 για μια ομαλοποιημένη μέση απόδοση ιδίων κεφαλαίων της τάξης του 12,5% (εκτίμηση για 2017). Το P/E του 2017, που διαμορφώνεται σε 8,8x, είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο του 8,5x για τις Αναδυόμενες Αγορές, ενώ η BofA Merrill Lynch λέει πως βλέπει καλύτερες ευκαιρίες αλλού στην περιοχή Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Στα πιθανά θετικά ρίσκα, η BofA Merrill Lynch εντάσσει τις πιθανές ανακτήσεις κεφαλαίων, μια ισχυρότερη του αναμενόμενου ανάκαμψη των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων, ή η έναρξη διανομής μερίσματος αργότερα. «Η ανάλυση των στοιχείων για την ποιότητα των assets του 2013 επιβεβαιώνει την άποψή μας ότι οι πιθανές ανακτήσεις κεφαλαίων είναι απίθανο να έρθουν άμεσα», σχολιάζει.

Μετά την ανακεφαλαιοποίηση, την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών προς το κράτος και την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ, το Core Tier 1 της Πειραιώς θα διαμορφωθεί στο 11,9% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας αλλά και της BofA Merrill Lynch. Αυτό, κατά την BofΑML, θα δώσει την δυνατότητα στην τράπεζα να «αφομοιώσει» έως και 5,5% επιπλέον προβλέψεων το 2014-2015, ή να καταγράψει τετραετή σύνθετο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης στους τίτλους σταθμισμένου κινδύνου έως και 14%, εάν υποτεθεί ένα ελάχιστο «άνετο» Core Tier 1 στο 10%. Αυτό, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch φαίνεται να είναι ένα εύλογο «μαξιλάρι», αν και μικρότερο από αυτή της Alpha Bank.

Όπως επισημαίνει, εκτιμά πως η Πειραιώς βρίσκεται στο πιο προχωρημένο στάδιο της προεργασίας για τις ανακτήσεις, σε σχέση με τις άλλες ελληνικές τράπεζες: τον Απρίλιο σχεδιάζει να ολοκληρώσει τη μεταβίβαση assets ύψους 22 δισ. ευρώ σε εσωτερική επιχειρηματική μονάδα για τη διαχείριση των προβληματικών τίτλων και έχει ήδη αναθέσει καθήκοντα σε 1.300 υπαλλήλους για την αναδιάρθρωση. Η Bank of America Merrill Lynch χαιρετίζει την πρόοδο αυτή, όμως θεωρεί πως μπορεί να αργήσει να γίνει ορατή η ανάκτηση κεφαλαίων.

 

SHARE