Πειραιώς: Μήνυμα αισιοδοξίας από την Κρήτη – Ρόλος μας είναι να είμαστε δίπλα στους επιχειρηματίες

 Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς διαβεβαίωσε από τα Χανιά τον παραγωγικό και επιχειρηματικό κόσμο της Κρήτης, ότι η Τράπεζα Πειραιώς με υπευθυνότητα και συνέπεια, θα στηρίξει την προσπάθεια για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, στην οποία θα πρωταγωνιστήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις – ιδιαίτερα του τουριστικού και του αγροτικού τομέα, δύο πεδία στα οποία η Τράπεζα κατέχει κυρίαρχη θέση στην αγορά.

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι έχει μπει πλέον σε τροχιά ανάπτυξης, εμφανίστηκε από τα Χανιά ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου.

Ο κ. Μεγάλου μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Νομίζω ότι είμαστε πια σε τροχιά ανάπτυξης. Το 2017 οι οικονομολόγοι μας περιμένουν ανάπτυξη πάνω από 1%. Το πρώτο τρίμηνο ήταν θετικό, 0,4% που ήταν μία ευχάριστη έκπληξη. Περιμένουμε το 2017 να είναι πάνω από 1%, που θα είναι πάρα πολύ καλό και αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια όπου η ανάπτυξη ήταν γύρω στο μηδέν συν και μηδέν πλην, θα πάμε σε ένα ποσοστό πάνω από 1% και έπεται θετικότερη συνέχεια”.  Όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε, “στην Κρήτη περιμένουμε ίσως και μεγαλύτερη ανάπτυξη από το μέσο όρο. Η Κρήτη είναι μια οικονομία που κατά κανόνα βασίζεται στον τουρισμό που πηγαίνει πολύ καλά και περιμένουμε ότι πάρα πολύ σύντομα, όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται, θα είναι ορατή και στην πραγματική οικονομία”.

Η Τράπεζα Πειραιώς θα αυξάνει κάθε χρόνο τις χρηματοδοτήσεις της, και από τα 2 δις. ευρώ που ήταν το 2016 θα φθάσει σταδιακά στα τέλη του 2020 τα 5 δισ. ευρώ ετησίως εκ των οποίων περίπου 10% κάθε χρόνο αφορούν χρηματοδοτήσεις στην Κρήτη, με στόχο να διαμορφωθούν σε 0,5 δις. ευρώ το 2020.  

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ AGENDA 2020

Τις πρωτοβουλίες της Τράπεζας Πειραιώς για την ολοκληρωμένη υποστήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και το νέο στρατηγικό σχέδιο της, Agenda 2020, παρουσίασαν σε 270 εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα και φορέων της Δυτικής Κρήτης, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου και ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Avra Imperial Hotel στο Κολυμπάρι Χανίων.

Στην ομιλία του, ο κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η χώρα στην επόμενη ημέρα. Επισήμανε ότι «Η δημιουργία και η εμπέδωση του κλίματος σταθερότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση και ενίσχυση του θετικού momentum που αποκτά η οικονομία μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης». Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα σημείωσε ότι «Η επιτυχής διαχείριση των “κόκκινων” δανείων θα επιτρέψει στις τράπεζες να μειώσουν τα αποθέματα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, απελευθερώνοντας έτσι πόρους για περαιτέρω χρηματοδότηση της οικονομίας».

Στη δική του ομιλία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Χρήστος Μεγάλου, υπογράμμισε ότι:

«Ρόλος μας είναι να είμαστε δίπλα στους επιχειρηματίες, τους επενδυτές, τους εξαγωγείς, τους αγρότες, όσους έχουν νέες ιδέες, καινοτομούν και δημιουργούν εμπορεύσιμες αξίες. Το συγκεκριμένο στόχο η τράπεζα θα τον επιτύχει λειτουργώντας πελατοκεντρικά, κατανοώντας επακριβώς τις ανάγκες των πελατών της και προσφέροντας τις πιο αποτελεσματικές και εξατομικευμένες λύσεις».

Όπως είπε, «Είναι επιλογή μας να αυξάνουμε κάθε χρόνο τις χρηματοδοτήσεις μας και να φθάσουμε στα τέλη του 2020, τα 5 δισ. ευρώ ετησίως από τα 2 δισ. που ήταν το 2016».

Ειδικότερα για την Κρήτη ανέφερε ότι περίπου το 10% ετησίως από τις νέες χρηματοδοτήσεις θα διοχετευθεί στην τοπική οικονομία, με στόχο το 2020 οι νέες χορηγήσεις να είναι της τάξης των 0,5 δις. ευρώ ετησίως.

Αναφερόμενος στο νέο στρατηγικό σχέδιο της Τράπεζας, την Agenda 2020, ο κ. Μεγάλου σημείωσε ότι: «Όραμά μας είναι η Τράπεζα Πειραιώς να αποτελεί την πλέον αξιόπιστη τράπεζα στην Ελλάδα, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, τους πελάτες και τους εργαζόμενους της». Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας «Η οριστική έξοδος από την κρίση προϋποθέτει βαθύ διαρθρωτικό μετασχηματισμό του παραγωγικού και αναπτυξιακού προτύπου, με άξονες την εξωστρέφεια, την καινοτομία, τις επενδύσεις σε υποδομές, σε νέες τεχνολογίες, στην ενέργεια, τον τουρισμό, τον αγροδιατροφικό τομέα, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού». Με αυτά τα δεδομένα -όπως είπε ο κ. Μεγάλου-  «Η Τράπεζα Πειραιώς επικεντρώνεται όχι μόνο στη χρηματοδότηση αλλά ευρύτερα στην πολύπλευρη υποστήριξη της επιχειρηματικότητας».

 

 

SHARE