Παραληρεί ο Ερντογάν – Έκοψε το twitter στους Τούρκους – Tweetαρε την διαφωνία του ο Γκιούλ!

Η πρόσβαση στο Twitter στην Τουρκία έχει μπλοκαριστεί από το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία του BBC.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε νωρίτερα την Πέμπτη ότι θα απαγορεύσει τη χρήση του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης στην χώρα του.

«Θα τα εξαλείψουμε όλα αυτά», τόνισε, μιλώντας σε χιλιάδες υποστηρικτές του στην Προύσα, στα βορειοδυτικά της χώρας.

«Η διεθνής κοινότητα μπορεί να λέει το ένα ή το άλλο. Δε με νοιάζει καθόλου. Θα μάθουν όλοι πόσο ισχυρή είναι η Δημοκρατία της Τουρκίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο Ερντογάν πλήττεται από σειρά οικονομικών σκανδάλων τα οποία γίνονται γνωστά μέσω τηλεφωνικών συνομιλιών του ίδιου ή συνεργατών του που έχουν υποκλαπεί και αναρτώνται στο Youtube.

Επίσης οι διαδηλωτές που καταβαίνουν στους δρόμους και ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης του συντονίζονται μέσω των δικτύων αυτών και ειδικότερα μέσω του twitter.

Διαφωνεί ο Γκιουλ – Αυστηρό μήνυμα της Κομισιόν

Ο πρόεδρος Γκιουλ διαφώνησε δημοσίως με τον Ερντογάν ως προς την απόφασή του να θέσει εκτός λειτουργίας το Twitter. Και μάλιστα το έκανε με μήνυμα στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος Γκιουλ έγραψε ότι το ολοκληρωτικό κλείσιμο μίας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης είναι «απαράδεκτο». Συμπλήρωσε πως μόνο μεμονωμένες διαδικτυακές σελίδες θα πρέπει να μπλοκάρονται εφόσον το Δικαστήριο κρίνει ότι υπάρχει παραβίαση των προσωπικών δεδομένων.

Σοβαρή ανησυχία για την απόφαση της Άγκυρας να μπλοκάρει την πρόσβαση στο Twitter εκφράζει σε tweet του ο και αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση της Ε.Ε. Στέφαν Φούλε.

«Η ελευθερία της επικοινωνίας και η ελευθερία της επιλογής των μέσων για να επικοινωνεί κανείς είναι θεμελιώδης αξία της Ε.Ε.», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Η γερμανική κυβέρνηση επέκρινε σήμερα την τουρκική απόφαση να αποκλειστεί η πρόσβαση στο Twitter στη χώρα θεωρώντας, σε μήνυμα το οποίο δημοσιοποίησε ακριβώς μέσω αυτού του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης, πως δεν είναι το κράτος αυτό που αποφασίζει πώς επικοινωνούν οι πολίτες.

“Σε μια ελεύθερη κοινωνία, η επιλογή των μέσων που χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία ανήκει στους πολίτες, όχι στο κράτος. #Τουρκία”, έγραψε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ στο λογαριασμό του στο Twitter.

Λίγο αργότερα, στη διάρκεια μιας τακτικής κυβερνητικής συνέντευξης Τύπου, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει τη λέξη λογοκρισία για το θέμα αυτό.

Η Βιρτς υπενθύμισε πως η Γερμανία “δεσμεύεται υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης” και πως το Βερολίνο θεωρεί “αρνητικά αυτού του είδους τα μέτρα, που εμποδίζουν ή αποκλείουν τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας”.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ υπενθύμισε από την πλευρά του: “Δεν είναι κάτι καινούριο το να παρατηρούμε ελλείψεις όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία”.

Διαβεβαίωσε πάντως πως το θέμα θα θιγεί κατά τις συζητήσεις με την κυβέρνηση Ερντογάν και πως η γερμανική άποψη θα διατυπωθεί σαφώς.

 

 

 

SHARE