ΥΠΟΙΚ: Επιστημονική φαντασία η παράταση του προγράμματος – “Ουδέν σχόλιον” από την Κομισιόν

 

mnhmonio

(upd)Σενάριο επιστημονικής φαντασίας χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης το ενδεχόμενο παράτασης του ελληνικού προγράμματος μέχρι το Φθινόπωρο, σχολιάζοντας το δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung. 

Παράλληλα η Κομισιόν αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύδει τις σχετικές πληροφορίες.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ SUDDEUTSCHE ZEITUNG

suddeutsche zeitungΤην παράταση του ελληνικού προγράμματος έως το φθινόπωρο με παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ φέρονται να εξετάζουν οι Ευρωπαίοι, όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Βάσει του δημοσιεύματος, οι εταίροι ζητούν ως αντάλλαγμα τη μερική εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που θα συμφωνηθεί, περιλαμβανομένων και των αλλαγών στο ΦΠΑ. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες που όπως αναφέρεται, προέρχονται από πηγές του Eurogroup, τα ακανθώδη ζητήματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών μετατίθενται για αργότερα, ενώ παράλληλα θα γίνονται και συζητήσεις για τρίτο πρόγραμμα.

Όπως αναφέρει η Suddeutsche Zeitung, οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ θεωρούν «καλύτερη επιλογή» την παράταση του τρέχοντος προγράμματος πέραν του καλοκαιριού για να αποφευχθεί ελληνική στάση πληρωμών και «ατύχημα» εξόδου από την Ευρωζώνη.

Βάσει της Suddeutsche Zeitung, το χρονοδιάγραμμα των σχετικών συνομιλιών καθορίζεται από τη σημερινή συνάντηση της Merkel με τον Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Λετονία, με στόχο κάποιου είδους «πολιτική συμφωνία», αν και υπογραμμίζεται πως η απόφαση για την παράταση θα πρέπει να ληφθεί πριν τη Σύνοδο της G7 στις 7 και 8 Ιουνίου στη Γερμανία.

Όπως υπογραμμίζεται, στόχος είναι να έχουν προχωρήσει μέχρι το τέλος Μαΐου οι διαπραγματεύσεις ώστε οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης να μπορούν μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου να πάρουν τις σχετικές αποφάσεις.  Όπως υπογραμμίζουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες στη γερμανική εφημερίδα, η Αθήνα «στην καλύτερη περίπτωση» θα συμφωνούσε να υλοποιήσει τμηματικά τους όρους του τρέχοντος προγράμματος και στη συνέχεια το Eurogroup θα έδινε το πράσινο φως για εκταμίευση 4 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα θα έπαιρνε παράταση μέχρι το φθινόπωρο ενώ θα γίνονταν παράλληλα διαπραγματεύσεις για τρίτο πακέτο.  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να υλοποιήσει τους νέους όρους του προγράμματος όπως τους αναφέρει εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν: Πρόγραμμα περικοπών περίπου πέντε δισ. ευρώ, μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και άλλες μεταρρυθμίσεις.  Το ζήτημα των εργασιακών και του συνταξιοδοτικού συστήματος θα έπαιρνε αναβολή για το φθινόπωρο.

Οι αξιωματούχοι που επικαλείται η εφημερίδα αποδίδουν την επιλογή της επιμήκυνσης του προγράμματος στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.  «Ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να συμφωνήσει μεν στις μεταρρυθμίσεις αλλά να τις φέρει σε δημοψήφισμα. Εάν προγραμματιζόταν δημοψήφισμα για το φθινόπωρο, η ΕΕ δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να παρατείνει το πρόγραμμα, επειδή δεν θα μπορούσε να “κλείσει τη στρόφιγγα” πριν από μία δημοκρατική διαδικασία», υπογραμμίζει η Suddeutsche Zeitung.

SHARE