Πανελλαδικές: Πρεμιέρα με Νεοελληνική Γλώσσα – Τα θέματα στο www.minedu.gov.gr – 105.000 νέοι για 68.345 θέσεις

 

Πανελλαδικές εξετάσεις:  Άρχισε σήμερα ο μαραθώνιος  για 105.000 υποψηφίους που θα διεκδικήσουν μία από τις 68.345 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (44.200 στα Πανεπιστήμια και 24.145 στα ΤΕΙ).

Οι εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄), ξεκίνησαν με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, ως είθισται και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 2 Ιουνίου, με το μάθημα επιλογής των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.

Οι μαθητές εξετάστηκαν πάνω σε κείμενο του ομότιμου καθηγητή αρχαιολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλη Λαμπρινουδάκη για την Πολιτιστική μας Κληρονομιά, ενώ κλήθηκαν να συντάξουν μια ομιλία για το ίδιο αντικείμενο.

«Το θέμα ήταν αναμενόμενο και σχετικά βατό. Το διαγώνισμα δεν ήταν στην τυπική του μορφή καθώς στο ερώτημα Β1 δεν αφορούσε, όπως συνήθως, την ανάπτυξη του θέματος, αλλά το σωστό – λάθος. Αυτή η αλλαγή ήταν μια μάλλον ευχάριστη έκπληξη για τους μαθητές. Αντίθετα, το ερώτημα για τα συνώνυμα – αντώνυμα ήταν μιας κάποιας δυσκολίας» σχολίασε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η φιλόλογος Ρόη Φλωροπούλου.

Αύριο οι υποψήφιοι έχουν ρεπό, ενώ οι εξετάσεις συνεχίζονται την Τετάρτη με τα μαθήματα (Γενικής Παιδείας) της Βιολογίας, της Φυσικής, των Μαθηματικών και της Ιστορίας.

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα 17 έως και 24 Ιουνίου. Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) θα διεξαχθεί από 15 Ιουνίου ως και 26 Ιουνίου. Τέλος, οι επαναληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Τρίτη 9 Ιουνίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα www.minedu.gov.gr αλλά και στην ιστοσελίδα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου www.sch.gr.

Οι βαθμοί των υποχρεωτικών μαθημάτων θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου και στη συνέχεια οι υποψήφιοι θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Σημειώνεται ότι μετά τις 15 Ιουνίου θα προσέλθουν στα Λύκειά τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), ώστε να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο. Οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις 20 Αυγούστου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

SHARE