Πανελλαδικές: Μεγάλη βουτιά στις βάσεις – Λίγα τα άριστα

Στα επίπεδα του 2013 εκτιμούν πολλοί εκπαιδευτικοί αναλυτές ότι θα επιστρέψουν οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Εκτιμήσεις καθηγητών και βαθμολογητών, αν και ακόμα δεν έχουν τελειώσει οι Εξετάσεις, είναι πως τα άριστα γραπτά θα είναι λιγότερα και θα υπάρξει συγκέντρωση στις λεγόμενες «μεσαίες βαθμολογίες». Οπως είναι λογικό, λοιπόν, θα μειωθούν τα μόρια σε πολλές σχολές.

Στην περιφέρεια φαίνεται πως θα υπάρξει η μεγάλη διαφορά, καθώς ελάχιστοι θα πάρουν μετεγγραφή από αυτούς που θα εισαχθούν, με αποτέλεσμα να μη δηλωθούν περιφερειακές σχολές από υποψηφίους που δεν αντέχουν οικονομικά να σπουδάσουν μακριά από το σπίτι τους. Πέρυσι, επί παραδείγματι, η Σχολή Μηχανικών στην Κοζάνη είχε ανέβει κατά 2.000 μόρια, καθώς όλοι στόχευαν σε μία μετεγγραφή κατόπιν, ενώ η ίδια σχολή φέτος εκτιμάται ότι θα κινηθεί πτωτικά, καθώς ελάχιστοι μπορούν να ελπίζουν σε μια μετεγγραφή.

Μετά μέχρι στιγμής στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα, τα περισσότερα γραπτά που αφορούν τα Μαθηματικά και τη Νεοελληνική γλώσσα συγκεντρώνουν βαθμούς γύρω στο 13-15.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις ήταν για τους καλά προετοιμασμένους μαθητές. Η Φυσική κατεύθυνσης ήταν για δυνατούς λύτες, όπως και η Νεοελληνική Λογοτεχνία της Θεωρητικής, για την οποία αρκετοί είπαν πως τα θέματα ήταν πιο δύσκολα από τα περυσινά.

Η Βιολογία, από την άλλη πλευρά, ήταν λίγο πιο δύσκολη σε σύγκριση με πέρυσι, κάτι που θα μειώσει τις βάσεις στις Ιατρικές Σχολές και στις σχολές των Επιστημών Υγείας. Στην κλίμακα από 18-20 οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι τα γραπτά δεν θα είναι πολλά.

Το ίδιο ισχύει και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής.

Απαιτητικά ήταν και τα θέματα των Λατινικών με τη γνώση των γραμματικών και συντακτικών κανόνων που διδάχθηκαν στην ύλη της Β’ Λυκείου να είναι απαραίτητη.

Σε «ελεύθερη πτώση» οι βάσεις στα Πολυτεχνεία

Κάτω από τη βάση θα βρεθεί φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μεγάλο ποσοστό των υποψηφίων, καθώς τα θέματα που επέλεξε η επιτροπή των Πανελλαδικών απευθύνονταν σε δυνατούς λύτες. Την ίδια ώρα, όπως λένε οι καθηγητές, το άριστα θα είναι το 2015.

Τα παραπάνω δεδομένα αναμένεται να φέρουν σημαντική πτώση στις πολυτεχνικές σχολές και τις σχολές θετικών επιστημών.

Σταθερές οι Ιατρικές σχολές

Οι Ιατρικές σχολές φαίνεται να μην παρουσιάζουν θεαματικές μεταβολές στις βάσεις εισαγωγής τους.

Μάλιστα, τα θέματα στη Βιολογία, που είναι αυξημένης βαρύτητας για τις Ιατρικές και τις Φαρμακευτικές Σχολές, θα επηρεάσουν τις βάσεις πτωτικά.
Εκτιμάται ότι οι αριστούχοι θα είναι ελαφρώς λιγότεροι από πέρυσι, ενώ στη βαθμολογική κλίμακα 15 – 17,9 αναμένεται να βρεθούν 1 στους 3 υποψηφίους.

Εντούτοις, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το ποσοστό των γραπτών στη Βιολογία κάτω από τη βάση θα κυμανθεί μεταξύ του 10-15%.

Μικρή πτώση σε Νομικές και Παιδαγωγικές Σχολές

Τα θέματα στα Αρχαία Ελληνικά κατεύθυνσης και στη Λογοτεχνία φαίνεται να μην επηρεάζουν πολύ τις βάσεις στις σχολές της Θεωρητικής κατεύθυνσης, ωστόσο εκτιμάται ότι σε ένα βαθμό θα τις οδηγήσουν σε πτώση.

Τα Αρχαία μπορεί να επηρεάσουν πτωτικά σε ένα βαθμό τις βάσεις σε Φιλολογικές, Νομικές, Παιδαγωγικά, τμήματα Κοινωνιολογίας, Ψυχολογίας και Κοινωνικές Επιστήμες.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις,  4 στους 10 θα βρεθούν μεταξύ 12 – 17.9, ενώ σχεδόν 1 στους 3 δεν θα πιάσει τη βαθμολογική βάση.

Για τη Νεοελληνική Λογοτεχνία, εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι 1 στους 3 υποψηφίους θα βρεθεί κάτω από τη βάση, ενώ 1 στους 5 μεταξύ 15 και 17.9.

 

 

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ενώ οι βάσεις εισαγωγής μετά τις 20 Αυγούστου.

SHARE