Παγκρήτια: Συμφωνία με Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο για τη στήριξη επενδύσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Pagkritia

Το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο και η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα υπέγραψαν σήμερα μία συμφωνία παροχής εγγυήσεων για τη στήριξη επενδύσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Το πρόγραμμα εκτελείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για τη στήριξη της απασχόλησης και της καινοτομίας. Είναι ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, έχει χρονικό ορίζοντα πενταετίας και εκτιμάται ότι μπορεί να ενισχύσει περίπου 1.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουνπρόβλημα πρόσβασης σε τραπεζικές χρηματοδοτήσεις. Θα αφορά, πρωτίστως, άνεργους που επιθυμούν να ξεκινήσουν μία επιχειρηματική προσπάθεια.

Τα επιτόκια των δανείων θα είναι μικρότερα της αγοράς και οι ανάγκες παροχής εγγυήσεων θα είναι περιορισμένες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η εκδήλωση στην Αθήνα

Η συμφωνία συνεργασίας υπογράφτηκε σήμερα στην Αθήνα, παρουσία του Υφυπουργού Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Αλέξη Χαρίτση.

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στα γραφεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, ενώ από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρέστη ο Αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, κ. Αργύρης Περουλάκης.

Τη συμφωνία υπέγραψαν από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων ο επικεφαλής του τμήματος Εγγυήσεων, τιτλοποιήσεων και μικροχρηματοδοτήσεων κ. Alessandro Tappi και από την πλευρά της Παγκρήτιας Τράπεζας ο Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Μυρτάκης.

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Κώστας Βαρλαμίτης, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων κ. Παναγιώτης Φρουντζής, καθώς και ο Πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ κ. Κώστας Γαλιάτσος.

Στην ομιλία του ο Υφυπουργός οικονομίας κ. Χαρίτσης τόνισε τον καίριο ρόλο της Παγκρήτιας στην περιφερειακή οικονομία και εν προκειμένω, μέσω της συγκεκριμένης συμφωνίας, στη στήριξη βιώσιμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο, ενώ επεσήμανε την εμπειρία που φέρει η Τράπεζα στην υλοποίηση τέτοιου είδους προγραμμάτων, λόγω της μακρόχρονης συνεργασίας της με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Η Επίτροπος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις, τις Δεξιότητες και την Κινητικότητα στην εργασία, Marianne Thyssen, δήλωσε: «Με τη συμφωνία αυτή, δείχνουμε τη δέσμευσή μας να συμβάλουμε στην Ελληνική οικονομική ανάκαμψη, δίνοντας σε περισσότερες από 1.000 μικρές επιχειρήσεις τα εργαλεία για να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.”

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, Pier Luigi Gilibertδήλωσε μεταξύ άλλων:

«H δημιουργία θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και η νέα συμφωνία μικροχρηματοδοτήσεων με την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, ένα μακροχρόνιο εταίρο του Ταμείου, μας βοηθά στην επίτευξη αυτού του στόχου. Η συμφωνία των 15 εκ. € για νέα δάνεια θα απευθυνθεί σε άνεργους δανειολήπτες που επιθυμούν να ξεκινήσουν τη δική τους μικρο-επιχείρηση. Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση είναι πολλές φορές το κομμάτι του παζλ που λείπει γα το συγκεκριμένο κοινό-στόχος και είμαι σίγουρος ότι η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα θα επιτύχει στο να δώσει σε επίδοξους επιχειρηματίες την ευκαιρία να επιτύχουν τους στόχους τους».

Ο Αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, Νίκος Μυρτάκης, δήλωσε:

«Μέσω της πρώτης, πιλοτικού χαρακτήρα, συνεργασίας της Παγκρήτιας Τράπεζας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, ύψους 2,5 εκ. ευρώ για παροχή εγγυήσεων σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, πετύχαμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία ή στη διατήρηση 200 περίπου νέων βιώσιμων και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων και αποκτήσαμε πολύτιμη τεχνογνωσία για την υποστήριξή τους. Με το νέο πρόγραμμα των 15 εκ. ευρώ είμαστε έτοιμοι να απευθυνθούμε σε 1.000 περίπου επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολία πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση, με στόχο να υποστηρίξουμε καινοτόμες ιδέες και ανταγωνιστικά επιχειρηματικά σχέδια. Ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για την εμπιστοσύνη τους στην Τράπεζά μας.”

Χαρίτσης: Ερχονται νέες προσκλήσεις ΕΣΠΑ

Ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης συμμετείχε σήμερα ως κεντρικός ομιλητής στη σχετική εκδήλωση που διοργάνωσαν η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Ο Υφυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της συμφωνίας στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αναφέρθηκε στην κρίση αποεπένδυσης, που επέφεραν στην ελληνική οικονομία η δημοσιονομική κρίση και οι πολιτικές που υιοθετήθηκαν για την αντιμετώπισή της, και εξέθεσε τη στρατηγική της κυβέρνησης για την προσέλκυση νέων επενδυτικών πόρων και τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων. Ιδιαίτερα τόνισε την καλή συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, προκειμένου να σχεδιαστούν και ενεργοποιηθούν σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Σε σχέση με το νέο ΕΣΠΑ, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι έχει εξειδικευτεί πάνω από το 55% των δράσεων επιχειρηματικότητας (ΕΠΑνΕΚ), στις οποίες αντιστοιχεί ποσό 2,5 δισ. ευρώ, και προανήγγειλε μια σειρά προσκλήσεων που θα εκδοθούν κατά συνέπεια το αμέσως επόμενο διάστημα και θα απευθύνονται στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. Τέλος, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που μπορεί να επωμιστεί μια συνεταιριστική τράπεζα όπως η Παγκρήτια για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς.

SHARE