Πέθανε ο Francois Michelin – Πως δημιούργησε τη μεγάλη πολυεθνική των ελαστικών

 

 

Σε ηλικία 88 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο Francois Michelin.

Με μια λιτή ανακοίνωση, η μεγάλη γαλλική βιομηχανία ελαστικών ανακοίνωσε το θάνατο του προέδρου της και εγγονού του ιδρυτή της.

« Hταν αυτός, αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στην υπηρεσία του ονόματος, Michelin την οποία διηύθυνε επί 47 χρόνια. Hταν ένας οραματιστής αυτός ενσάρκωνε τις αξίες του σεβασμού που αποτελούν το θεμέλιο λίθο και την ταυτότητα της ομάδας μας» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο 88χρονος Francois Michelin κράτησε τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης για περισσότερο από μισόν αιώνα, διάστημα αρκετό για να μεταμορφώσει μια μικρομεσαία οικογενειακή εταιρεία σε έναν παγκόσμιο κολοσσό, στην μεγαλύτερη βιομηχανία ελαστικών της Ευρώπης με παρουσία σε όλο τον κόσμο και με εργοστάσια σε 25 διαφορετικές χώρες. Εκείνο πάντως που έκανε όλη τη διαφορά ήταν η εφεύρεση του πρώτου ελαστικού ράντιαλ, του Michelin X, που εκτίναξε την εταιρεία σε παγκόσμιο παίκτη και σε πολυεθνικό όμιλο πρώτης γραμμής.
Ο Γάλλος βιομήχανος Michelin, ήταν ο εγγονός του ιδρυτή της εταιρείας ελαστικών και το νούμερο ένα σε αυτήν για 47 χρόνια πριν παραδώσει τα ηνία στον γιο του Edouard ο οποίος έχασε τη ζωή του σε ναυτικό δυστύχημα το 2006.

Εκτός όλων των άλλων ο Francois Michelin είχε, τέλος, κι ένα προσωπικό πάθος για την καλή κουζίνα. Το πάθος του αυτό οδήγησε στη δημιουργία του παγκοσμίου φήμης οδηγού για εστιατόρια και ξενοδοχεία, του γνωστού Michelin Guide.

 

Ο Jean-Dominique Senard, Πρόεδρος του Ομίλου Michelin, δήλωσε: « Θα ήθελα, εξ ονόματος των εργαζομένων του ομίλου, να αποδώσω φόρο τιμής σε αυτό το εξαιρετικό άτομο, για τις αξίες του, τις πεποιθήσεις του και το όραμά του».

Οπως δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κληθείς να σχολιάσει το θάνατο του Francois Michelin, αυτός ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Γάλλους επιχειρηματίες στην ιστορία και πάντως ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της μεταπολεμικής περιόδου διεθνώς.

 

SHARE