ΠΩΣ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΓΙΑΤΙ ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ SPREADS

Την ωρα που η Ελλάδα σχεδιάζει την επιστροφή της στις διεθνείς αγορές, φαίνεται πως η έξοδος μπορεί να είναι απόλυτα επιτυχημένη καθώς οι «προσφορές» μεγάλων (αμερικανικών κυρίως) επενδυτικών τραπεζών σε Έλληνες τραπεζίτες το τελευταίο δεκαήμερο κάνουν λόγο για δυνατότητες απορρόφησης κεφαλαίων (ομολογιακά) με επιτόκια πολύ κοντά στο 4%.

Η διαφαινόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αλλά και το γεγονός πως το Grexit αποτελεί οριστικά παρελθόν είναι ανάμεσα στους λόγους αλλαγής κλίματος υπέρ της Ελλάδος.

Επίσης, διεθνή κεφάλαια αναζητούν πλέον ψηλές αποδόσεις σε περιοχές της νότιας Ευρωζώνης μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα καθώς εγκαταλείπουν τις αναδυόμενες οικονομίες και επιστρέφουν σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Τέλος, η τάση μείωσης των επιτοκίων ενισχύεται και από την ολοένα και πιο ισχυρή πιθανότητα η ΕΚΤ να προχωρήσει μετά την Fed και η ίδια σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Eίτε μειώνοντας περισσότερο τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια, είτε με αγορές κρατικών και εταιρικών ομολογιακών τίτλων και μετοχών, είτε με συνδυασμό αυτών και άλλων «εργαλείων» είναι πιθανό η ΕΚΤ να αρχίσει να «τυπώνει» χρήμα. Αυτό έγινε αντιληπτό και απ’τις χθεσινές δηλώσεις Ντράγκι περι αντισυμβατικών μέτρων αν χρειαστεί.

‘Ετσι, η την τάση των funds  να αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες υψηλής απόδοσης όπως αυτές που παρουσιάζει η Ελλάδα αναμένεται να ενδυναμωθεί καθώς γίνεται ολοενα και μεγαλύτερη η συμπίεση των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

 

 

SHARE